Historisk arkiv

Høyre slår inn åpne dører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

I DN 29.10 gjentar Jan Tore Sanner Høyres uholdbare regnestykker om handlingsrommet i budsjettene. Jeg er enig med Sanner i at det er mer interessant å diskutere hvordan vi skal bygge landet enn å krangle om tall, men debatten kan ikke bygge på urealistiske forventninger om hvilket handlingsrom vi faktisk har i årene framover, skriver statssekretær i Finansdepartementet Hilde Singsaas (Ap).

I DN 29.10 gjentar Jan Tore Sanner Høyres uholdbare regnestykker om handlingsrommet i budsjettene. Jeg er enig med Sanner i at det er mer interessant å diskutere hvordan vi skal bygge landet enn å krangle om tall, men debatten kan ikke bygge på urealistiske forventninger om hvilket handlingsrom vi faktisk har i årene framover.

Sanner har selvsagt rett i at det ikke bare er skatteinntekter og oljeinntekter som kan gi oss økt handlingsrom. Men han får det til å se ut som om effektivisering i offentlig sektor er noe Høyre har funnet på. Her har imidlertid Regjeringen mye å vise til.

Økt bruk av digitale løsninger er en nøkkel i dette arbeidet. Det gjør offentlig sektor mer effektiv og frigjør ressurser. Samtidig øker det kvaliteten på tjenestene. Skatteetaten og Lånekassen er gode eksempler. Også i NAV og helse- og omsorgssektoren skjer stadig mer kommunikasjon elektronisk. Gjennom EDAG forenkler vi arbeidsgivernes rapportering, til stor nytte for både staten og næringslivet.

Fornyelse handler også om reformer i arbeidsmarkedet, som pensjonsreformen, uførereformen og arbeidet med å få ned sykefraværet. Og det handler om å ta vanskelige valg. For eksempel legger vi nå ned de minste skattekontorene rundt om i landet. Det er ikke enkelt, men vil gi økt kvalitet og bedre bruk av fellesskapets ressurser.

Høyre er heller ikke alene om å mene at en god økonomisk politikk både handler om hvor mye penger vi bruker og hva vi bruker dem på. Det er nettopp derfor vi i budsjettet for 2013 foreslår å trappe opp satsingen på bl.a samferdsel, utdanning og forskning og digitalisering. Slik bygger vi landet og legger til rette for velferd og vekst også i årene framover.