Historisk arkiv

Hva skaper vekst?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i DN

Bruker vi oljeinntektene til å styrke vekstkraften slik det var enighet om da handlingsregelen ble innført, spør NHO-direktør Bernander. Svaret er ja.

Bruker vi oljeinntektene til å styrke vekstkraften slik det var enighet om da handlingsregelen ble innført, spør NHO-direktør Bernander. Svaret er ja.
 
En god forvaltning av oljeinntektene handler både om hvor mye vi bruker og hva vi bruker dem på. Forsvarlig bruk er vårt viktigste virkemiddel for framtidig verdiskaping.
 
Når det gjelder hva vi skal bruke pengene på, sluttet finanskomiteen seg til regjeringens hovedmål da Handlingsregelen ble innført: arbeid for alle, rettferdig fordeling, videreutvikling av velferdssamfunnet og bærekraftig utvikling. Regjeringen nevnte også lavere skatter og avgifter, infrastruktur og forskning, men viste til Langtidsprogrammet for en nærmere omtale av vekstfremmende tiltak. Det var med andre ord eksempler, ikke en uttømmende liste. For eksempel ble ikke utdanning nevnt, selv om det utvilsomt styrker økonomisk vekst.
 
Regjeringen har lagt opp til en opptrapping til vei og bane med 100 mrd kroner fram til 2020. Forskningsbevilgningene har vokst med nesten 30 prosent siden 2005. I tillegg er satsingen på barnehager og skole viktige investeringer for framtida.
 
Ikke alle investeringer i infrastruktur er vekstfremmende, men er begrunnet ut fra andre hensyn. Det understreker det meningsløse i å skille mellom veksttiltak og velferdstiltak, slik noen gjør.
 
Det beste målet på om vi lykkes er å se på den faktiske utviklingen. Produktivitetesveksten har vært høy de siste 20 årene, samtidig som sysselsettingen er høy og ledigheten lav. Det gir et godt grunnlag for verdiskaping også i årene framover.