Historisk arkiv

Ikke skattesjokk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagbladet

Med professor Steinar Ekern som kilde hevder Dagbladet at pensjonistskatten øker mer enn Regjeringen beregnet. Det er galt, og figuren som skal vise det er direkte misvisende.

Med professor Steinar Ekern som kilde hevder Dagbladet at pensjonistskatten øker mer enn Regjeringen beregnet. Det er galt, og figuren som skal vise det er  direkte misvisende. Den sammenligner skatt for alderspensjonister fordelt etter pensjonsinntekt med alders- og AFP-pensjonister etter bruttoinntekt .Her er det epler og pærer i samme figur.

Hvor galt det er viser følgende sitat: ”Vi har vist forskjellene mellom Ekern og Finansdepartementets beregninger i en graf. For pensjonsinntekter mellom 500 000 og 600 000 kroner, viser regjeringens tall en økning på 7000 kroner, mens Ekern mener den er dobbelt så høy; 14 200 kroner. Da har han tatt ut AFP-pensjonister fra grunnlaget og beregnet på pensjonsinntekt, ikke bruttoinntekt.” Dette er feil. Departementets beregninger viser at alders- og AFP-pensjonister med en bruttoinntekt mellom 500 000 og 600 000 kroner i gjennomsnitt får en økning på 7 000 kroner. Det er svært få i denne gruppen som kun har pensjonsinntekt. Våre beregninger viser at det er knapt 700 med inntekt over 500 000 kroner som bare består av pensjonsinntekt. Heller ikke de bør få sjokk slik Dagbladet hevder. Skattekortene for 2011 skal allerede ha tatt hensyn til dette.

Regjeringen har ikke lagt skjul på at pensjonister med god skatteevne og relativt stor formue vil få økt skatt. Dette ble framhevet i pressemelding og i proposisjonen. For en best mulig framstilling tok vi også med en rekke typeeksempler. Vi er uenig i Ekern som mener at pensjonsinntekt gir en riktigere framstilling. Det er samlet bruttoinntekt som gir best bilde av fordelingsvirkning og kjøpekraft.  Gruppen han er opptatt av er forsvinnende liten.

De endringene Stortinget vedtok var helt nødvendige. Hensikten var å sikre at skattereglene støtter opp under målet om at det skal lønne seg å arbeide, og legge til rette for at en kan kombinere pensjon og arbeid. Endringen ga en samlet lettelse til pensjonistgruppen på 1,35 milliarder kroner i 2011, og om lag 60 prosent av pensjonistene, hovedsakelig dem med lav og middels pensjon, fikk redusert skatt.

Innlegget stod på trykk i Dagbladet 14.03.2012