Investeringer for et bedre klima
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Dagsavisen
Tale/innlegg | Dato: 13.11.2012
På dagens store CSR-konferanse i Oslo står klima og forvaltningen av Statens pensjonsfond utland på dagsorden. Norge høster bred internasjonal anerkjennelse for vår bærekraftige forvaltning av oljeformuen. Ved å plassere kapital i utenlandske verdipapirer tar fondet del i den globale verdiskapingen, til beste for både nåværende og framtidige generasjoner, skriver statssekretær Hilde Singsaas.
På dagens store CSR-konferanse i Oslo står klima og forvaltningen av Statens pensjonsfond utland på dagsorden. Norge høster bred internasjonal anerkjennelse for vår bærekraftige forvaltning av oljeformuen. Ved å plassere kapital i utenlandske verdipapirer tar fondet del i den globale verdiskapingen, til beste for både nåværende og framtidige generasjoner.
Avkastningen til fondet avhenger av en bærekraftig utvikling på lang sikt, og vi legger vekt på at fondet skal være en ansvarlig investor. En ansvarlig bruk av fondets eierrettigheter er en viktig del av dette arbeidet.
Et ferskt eksempel på utviklingen av fondets strategi for eierskapsutøvelse er Norges Banks reviderte forventningsdokument om klima. Forventningsdokumentene er en viktig del av eierskapsdialogen banken har med selskaper blant annet innenfor satsingsområdene klima, vann og barns rettigheter. Klimadokumentet inkluderer nå også forventninger til selskapers håndtering av avskoging i tropiske områder. Banken påpeker at en hovedårsak til tropisk avskoging er veksten i global etterspørsel etter råvarer som er produsert ved flathogst av tropiske skoger. For å oppnå redusert tropisk avskoging eller ny tilvekst av tropisk skog, må produksjon og salg av slike råvarer derfor bli bærekraftig.
Banken har også sluttet seg til internasjonale initiativer for å øke rapporteringen på miljøområdet, blant annet fra selskaper som produserer soya, palmeolje, tømmer, kveg og biodrivstoff.
Gjennom klare forventninger til selskaper fondet er investert i, framstår vi som en tydelig og forutsigbar eier. Samtidig har Etikkrådet signalisert at ulovlig og annen særlig ødeleggende hogst av regnskog i Afrika og Asia er prioriterte områder for rådets arbeid framover. Finansdepartementet har så langt utelukket to malaysiske hogstselskaper.
Siden 2009 har vi lagt opp til egne miljøinvesteringer i fondet på 20-30 milliarder kroner. Dette er investeringer blant annet innen fornybar energi og teknologi som kan bidra til effektivisering av energiforbruk. Vi tar også initiativ til forskning på området. Sammen med andre store fond har vi analysert langsiktige konsekvenser av klimaendringer for globale kapitalmarkeder.
Vi er en framtidsrettet og ansvarlig eier, noe vi tror også kan bidra til å sikre fondets finansielle avkastning på lang sikt.