Historisk arkiv

Langsiktige og ansvarlige investeringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Klassekampen

Klassekampen har den siste tiden rettet søkelyset mot etiske utfordringer i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland. Avisen har blant annet pekt på investeringer i selskaper med virksomhet i Israel og okkuperte områder, og et selskap som er beskyldt for å ha fløyet Guantanamo-fanger i perioden 2003-2006, skriver statssekretær Hilde Singsaas.

Klassekampen har den siste tiden rettet søkelyset mot etiske utfordringer i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland. Avisen har blant annet pekt på investeringer i selskaper med virksomhet i Israel og okkuperte områder, og et selskap som er beskyldt for å ha fløyet Guantanamo-fanger i perioden 2003-2006.

Fondet er en liten eier i 8000 selskaper verden over. Det er derfor ikke mulig å sikre seg fullt ut mot at fondet investerer i selskaper det kan rettes kritikk mot av ulike årsaker. Samtidig har vi en strategi for ansvarlige investeringer som er omfattende både sett i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Vi var tidlig ute med å fastsette retningslinjer for ansvarlig investeringsvirksomhet og har siden 2004 hatt etiske retningslinjer for fondet.

Utelukkelse av selskaper er det mest synlige virkemidlet vi har, og det er også gjenstand for mest debatt. En viktig forutsetning for å utelukke et selskap, er at det er uakseptabel risiko for brudd på retningslinjene framover i tid. Utelukkelse skal altså ikke være en straff for tidligere forhold. Dette er en viktig årsak til at det ikke har vært aktuelt å utelukke en del av de enkeltselskapene som blir omtalt i Klassekampen og andre steder.

En annen forutsetning for utelukkelse, er at det må være snakk om klar medvirkning til uetiske forhold fra selskapets side. Dette kan forklare hvorfor selskaper som har virksomhet i Israel og de okkuperte områdene er vurdert ulikt. Selskapet Elbit er utelukket fordi det produserer overvåkingsutstyr som er spesielt utviklet for den folkerettsstridige muren og dets kontrollregime. Systemet er utviklet i nært samarbeid med kjøper og har ikke andre aktuelle anvendelser. Selskapet Caterpillar, som blant annet har levert bulldosere til den israelske hæren, ble ikke utelukket. Produkter kan ha både legitime og illegitime bruksområder, og Etikkrådet har derfor konkludert med at det ville være galt å holde selskapet ansvarlig for enhver bruk av dets produkter.

Etikk handler om mer enn utelukkelse av selskaper. Et vel så viktig virkemiddel er aktivt eierskapsarbeid. Det handler om å bruke eierrettighetene fondet har i verdens aksjeselskaper til å påvirke selskapenes atferd. Norges Bank samarbeider også med andre investorer og internasjonale organisasjoner for å skape bedre praksis internasjonalt. Banken har valgt å konsentrere dette arbeidet om klimaendringer, vannforvaltning og barns rettigheter. For eksempel har banken siden 2008, , arbeidet sammen med andre fond for å bekjempe barnearbeid både i produksjon av bomullsfrø og kakao. Dette arbeidet har gitt gode resultater.

Jeg mener vi har god grunn til å være fornøyde med det arbeidet vi gjør som ansvarlig investor. Dette et samtidig område hvor vi antakelig aldri kan sette punktum. Innspill fra medier, organisasjoner og andre er viktige bidrag i arbeidet med å videreutvikle strategien.