Historisk arkiv

Økt oljepengebruk i ny innpakning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Bergensavisen

Det er lett å være enig i at en god infrastruktur er viktig for moderne samfunn. Derfor har regjeringen, etter å ha overoppfylt forrige nasjonale transportplan, lagt fram en historisk opptrapping på 100 millarder kroner fram mot 2020, skriver statssekretær Hilde Singsaas.

Frp har lagt fram et forslag i stortinget for bruk av oljepenger, og i Bergensavisen 27. april skriver Solvik-Olsen at hensikten med Frps forslag er å investere mer i infrastruktur.

Det er lett å være enig i at en god infrastruktur er viktig for moderne samfunn. Derfor har regjeringen, etter å ha overoppfylt forrige nasjonale transportplan, lagt fram en historisk opptrapping på 100 millarder kroner fram mot 2020.

Men også samferdselsprosjekter må finansieres. Det blir for enkelt å si at bedre infrastruktur "gjør oss rikere og mer produktive" slik Solvik-Olsen skriver. Selv prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme øker ikke nødvendigvis verdiskapingen eller inntektene på offentlige budsjetter. For eksempel vil ikke gevinster i form av bedre miljø eller økt fritid som følge av redusert reisetid gi staten økte inntekter. Bevilgninger til slike prosjekter bør derfor ikke ses på som omplassering av formue, men finansieres som andre utgifter.

Den andre hensikten er ifølge Solvik-Olsen å "unngå å tillegge oss vaner som ikke kan finansieres den dagen oljeinntektene går ned". I årene framover vil aldringen og andre endringer i befolkningen øke offentlige utgifter med nærmere 15 milliarder kroner hvert år. Dette må også FrP finansiere, med mindre partiet vil kutte kraftig i pensjoner og eldreomsorg. Det er lite som tyder på det. På landsmøtet foreslo partiet tvert imot å gjøre endringer i pensjonsreformen som etter hvert vil øke de årlige utgiftene til pensjoner med flere milliarder kroner. Dette kommer på toppen av de omfattende skattelettelsene og økte satsingene på ulike områder som Frp har lovt de siste årene.

Frps nye forslag er i realiteten bare nok et forslag om å øke oljepengebruken – bare i ny innpakning. Det vil ha negative konsekvenser for kronekursen og konkurranseevnen vår. Det vil også gjøre det vanskeligere å finansiere pensjoner og andre velferds­­ordninger i framtiden.

Tekniske endringer i budsjettregler gir oss verken mer penger eller mer menneskelige ressurser til disposisjon. Det er mulig det går an å lure budsjettet, men det går ikke an å lure virkeligheten.