Historisk arkiv

Vi følger handlingsregelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i DN

Adm.dir i NHO, John G. Bernander mener at jeg skaper ”inntrykk av at det ikke er så farlig hvordan vi bruker oljeinntektene” fordi jeg har vist til at det er meningløst å skille mellom investeringer og velferdstiltak. Da har han ikke forstått mitt hovedpoeng, nemlig at mange typiske velferdstiltak, som utbygging av barnehager, kan være vel så viktige investeringer for framtidig vekst og verdiskaping som investeringer i for eksempel veier. Dette er også slått fast av OECD som nettopp har framhevet at god dekning på førskolenivå styrker den økonomiske veksten.

Samtidig viste jeg i mitt forrige innlegg at Regjeringen også har satset på de områdene som ble eksplisitt framhevet da Handlingsregelen ble etablert, som infrastruktur og forskning. Etter å ha overoppfylt forrige Nasjonale transportplan, fikk vi i 2009 vedtatt en enda mer ambisiøs plan, som gir en historisk opptrapping til vei og bane på ytterligere 100 milliarder kroner fram til 2020. Forskningsbevilgningene har vokst med nesten 30 prosent siden 2005. Norge ligger nå høyest i Norden og på andreplass i OECD-området når vi ser på offentlig finansiert forskning per innbygger.

Så jeg avslutter der jeg startet mitt forrige innlegg: En god forvaltning av oljeinntektene handler både om hvor mye vi bruker og hva vi bruker dem på. Gjennom en forsvarlig oljepengebruk og satsing både mange ulike tiltak som skaper vekst, har vi fått en klart sterkere i norsk økonomi enn både i eurolandene og i USA de siste ti årene. I tillegg har vi klart å holde ledigheten lav og sysselsettingen høy.