Historisk arkiv

Ansvarlig og bærekraftig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Klassekampen

Strategien for ansvarlige investeringer er noe vi jobber kontinuerlig med å utvikle, ikke minst i lys av utviklingen internasjonalt, skriver statssekretær Hilde Singsaas i et innlegg i Klassekampen.

I Klassekampen 18. mars argumenterer Margunn Bjørnholt for en ny økonomisk tenkning og politikk, med utgangspunkt i menneskerettighetene. Hun kritiserer i den forbindelse forvaltningen av pensjonsfondet, men ser ikke ut til å kjenne til vårt omfattende arbeid med ansvarlige investeringer.

Pensjonsfondet er bredt investert i verdens aksje, obligasjons- og eiendomsmarkeder. Dette inkluderer investeringer i europeisk statsgjeld og selskapsgjeld. I forvaltningen av over 4 000 milliarder kroner, følger det forpliktelser langs flere dimensjoner. Pensjonsfondet forvaltes på vegne av den norske befolkningen. Vi har derfor en grunnleggende forpliktelse til å skape en langsiktig god avkastning som framtidige generasjoner kan dra nytte av. Vi har også innført retningslinjer for ansvarlige investeringer, ut fra en overordnet målsetting om å bidra til en bærekraftig økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig utvikling.

I eierskapsutøvelsen legger Norges Bank særlig vekt på klimaendringer, vannforvaltning og barns rettigheter. Banken har også en særlig oppmerksomhet om spørsmål knyttet til bl.a. velfungerende finansmarkeder. Vi har gode resultater så langt i arbeidet med ansvarlige investeringer og høster anerkjennelse internasjonalt for arbeidet vi gjør på dette området. Det betyr ikke at vi er i mål. Strategien for ansvarlige investeringer er noe vi jobber kontinuerlig med å utvikle, ikke minst i lys av utviklingen internasjonalt. Finansdepartementet har derfor bedt Strategirådet for pensjonsfondet om å vurdere hvordan de samlede ressursene og kompetansen kan utnyttes enda bedre for å styrke arbeidet med ansvarlige investeringer.