Historisk arkiv

Arbeid trygger velferden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagbladet

Økt levealder er et tegn på et godt samfunn, men utfordrer samtidig offentlige finanser i framtida dersom ikke også arbeidsinnsatsen over livsløpet øker. Det skyldes at barn, ungdom og eldre i gjennomsnitt mottar mer fra fellesskapet enn de betaler inn, mens velferdsordningene i all hovedsak finansieres av befolkningen i yrkesaktiv alder, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

Den norske samfunnsmodellen har gitt gode resultater. Vi har høy inntekt og små forskjeller. Likevel vil også vi møte utfordringer framover. Regjeringen legger i dag fram Perspektivmeldingen 2013, som viser at økt arbeidsinnsats er den beste oppskriften for å trygge velferden i framtida.

Norge er et trygt og godt land å leve i. Vi har et høyt inntektsnivå, og velstanden er jevnere fordelt enn i de fleste andre land. Inntektsforskjeller går mindre i arv. Vi har omfattende offentlige velferdsordninger og solide statsfinanser. Kombinasjonen av god vekst, jevn fordeling og gode offentlige ordninger er trekk ved vårt samfunn som vi er stolte av.

Norge har Europas laveste ledighet. Å delta i arbeidslivet gir den enkelte trygghet og økonomisk selvstendighet. Ingenting betyr mer for å motvirke fattigdom enn arbeid.

Økt levealder er et tegn på et godt samfunn, men utfordrer samtidig offentlige finanser i framtida dersom ikke også arbeidsinnsatsen over livsløpet øker. Det skyldes at barn, ungdom og eldre i gjennomsnitt mottar mer fra fellesskapet enn de betaler inn, mens velferdsordningene i all hovedsak finansieres av befolkningen i yrkesaktiv alder.

Perspektivmeldingen viser at det over tid vil oppstå et betydelig behov for inndekning i offentlige finanser. Oljeinntektene gir viktige bidrag til å finansiere offentlige utgifter, men Statens pensjonsfond utland er langt fra stort nok til å løse utfordringene fra en aldrende befolkning. Dersom vi viderefører dagens arbeidsmønster og velferdsordninger, må vi øke inntektene på offentlige budsjetter eller kutte i andre utgifter. I meldingen anslås dette behovet for inndekning til om lag 6 prosent av verdiskapingen i fastlandsøkonomien fram mot 2060. Det tilsvarer i dag 140 milliarder kroner, eller nesten et helt helsebudsjett.

Når vi lever lenger, bør vi kunne jobbe lenger. Uføre og andre som står utenfor må så langt som mulig inkluderes i arbeidslivet. Å få flere inn i arbeid og få flere eldre til å stå i jobb vil bli viktig framover. Derfor legger vi til rette for fortsatt høy yrkesdeltaking og lav arbeidsledighet. Pensjonsreformen er et viktig skritt i riktig retning. Nye tall fra NAV er oppmuntrende og viser at andelen eldre i arbeid stadig øker.

De statsfinansielle utfordringene Norge står overfor i tiårene framover er krevende, men håndterbare innen den norske samfunnsmodellen. Perspektivmeldingens budskap er enkelt: Det er arbeid som trygger velferden vår, også i framtida.