Historisk arkiv

Arbeidslinja er relevant!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Arbeidslinja er relevant i debatten om konsekvensene av innvandringen på norsk økonomi, skriver statssekretær Hilde Singsass i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Espen Henriksen skriver i DN 2. mai at arbeidslinja er “irrelevant” i debatten om konsekvensene av innvandringen på norsk økonomi. Det stiller jeg meg uforstående til. Henriksen har jo nettopp argumentert med at økt innvandring er kostbart for statsbudsjettet.

Med det som utgangspunkt, er det i høyeste grad relevant å sørge for at de som faktisk kommer til Norge integreres godt i arbeidsmarkedet, slik at flest mulig kan leve av egen inntekt og betale skatt til fellesskapet. Det er bra for innvandrerne selv, og det er bra for de offentlige finansene.

Henriksen overser for øvrig en viktig forutsetning knyttet til de tallene SSB har lagt fram. Tallene reflekterer ikke bare forhold som er spesifikke for ulike innvandrergrupper. De reflekterer også at framtidige offentlige utgifter med dagens skatte- og velferdsnivå vil være høyere enn framtidige offentlige inntekter. Som felleskap må vi sørge for at velferdsordningene er bærekraftige. Denne erkjennelsen er imidlertid ikke bakt inn i SSBs tall.

Vi er enige om at debatten om innvandring, i likhet med andre viktige temaer, må baseres på nøkterne og faktabaserte diskusjoner. Det var også bakgrunnen for at Regjeringen nedsatte Brochmann-utvalget som i sin tur bestilte de SSB-analysene Henriksen viser til. Temaet er også behandlet i flere dokumenter fra Regjeringen, nå sist i Perspektivmeldingen som ble lagt fram i vinter. Flere burde lese disse dokumentene.