Feil fradrag til feil tid
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Vårt Land
Tale/innlegg | Dato: 01.08.2013
En ordning med fradrag for kostnader knyttet til vedlikehold og påkostninger på egen bolig vil innebære fradragsrett på et område som er unntatt fra inntektsbeskatning, og hvor skattereglene allerede er gunstige. Forslaget vil i sum derfor gjøre det enda mer gunstig å investere i boliger som spekulasjonsobjekt, skriver statssekretær Roger Schjerva i et innlegg i Vårt Land.
Vårt Lands leder avlegger 30.juli meg og Regjeringen en pussig visit om innsatsatsen mot svart arbeid som ikke kan stå uimotsagt:
For det første har ikke Regjeringen vært passiv i kampen mot svart arbeid. Tvert i mot, Det bør ikke være tvil om at Regjeringen tar kampen mot svart arbeid på alvor. Både gjennom regelutvikling, forebygging og kontrollarbeid har dette vært prioritert. Skatteunndragelsesutvalgets forslag til tiltak fra 2009 er blitt fulgt opp fortløpende. Men et tiltak som flertallet i utvalget frarådet var nettopp den svenske modellen der utgifter til oppussing kan trekkes fra på inntekten. Dette har altså vært vurdert flere ganger, og alle partier unntatt FrP stemte mot et slikt forslag i Stortinget så sent som i juni i år. Lederskribenten har derfor fulgt dårlig med i timen når han oppfatter Solvik-Olsens forslag som noe nytt han lanserer.
Videre kaller lederen forslaget en “gylden mulighet” til å gjøre noe med et fordelingsmessig spørsmål. Men ikke minst fordelingsvirkningene som taler mot forslaget og er vesentlig for at regjeringspartiene har gått imot. Erfaringene fra Sverige viser at de med høye inntekter utnytte fradraget i vesentlig større grad enn de med lave inntekter. Det er jo all grunn til å tro at det samme vil skje her. Få steder i samfunnet kommer forskjellen mellom de som har og de som ikke har så tydelig fram som på boligmarkedet. Jeg minner også om at minstepensjonister uten skatt vil falle utenfor fradragsordningen, det samme gjelder leietakere. Det burde derfor ikke overraske Vårt Land at Regjeringen ikke vil bruke milliarder av kroner i skattelette på en ordning som gir mest til de som har mest. Det overrasker kanskje mer at Vårt Land går inn for den!
For det tredje harselerer Vårt Land med sysselsettingsargumentet. Men jeg minner om at nettopp finanskrisen og påfølgende arbeidsløshet var årsaken til at Sverige innførte ordningen i 2009. I Norge var- og er ikke- ledighet i denne sektoren problemet. Derfor er det svært relevant å peke på at et fradrag for oppussingstjenester kan føre til enda større knapphet på håndverkere og økte priser på deres tjenester. En lite ønskelig utvikling i et allerede hett marked.
Vårt Land har også synspunkter på virkninger knyttet til boligbeskatning generelt. Da Stortinget behandlet spørsmålet i 2012 vurderte vi også denne siden. Vår konklusjon var at med en fradragsordning for vedlikehold og oppussingen vil bolig bli enda mer attraktivt som investeringsobjekt. En ordning med fradrag for kostnader knyttet til vedlikehold og påkostninger på egen bolig vil innebære fradragsrett på et område som er unntatt fra inntektsbeskatning, og hvor skattereglene – som Vårt Land påpeker - allerede er gunstige. Forslaget vil i sum derfor gjøre det enda mer gunstig å investere i boliger som spekulasjonsobjekt. Det er heller ikke denne Regjeringens politikk.
Regjeringen er selvsagt åpne for nye forslag og gode tiltak for å bekjempe svart arbeid. Men vi avviser gamle forslag med feil effekt. Verken hensynet til fordeling, sysselsetting eller boligpolitikk forsvarer å bruke et beløp i milliardklassen, som må finansieres gjennom økning i andre skatter og avgifter, på skattefradrag for håndverks- og husholdningstjenester.