Historisk arkiv

Feil om klima i VG

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Hanne Skartveit gir i VG 1.juni en feil framstilling av norsk klimapolitikk. For det første er det faktafeil når hun skriver at Norge ikke oppfyller Kyotoavtalen. Vi overoppfyller den med 10 prosent. Men også tonen i artikkelen, at norsk klimapolitikk er mest opptatt av symboler og ikke effekt, er feil, skriver statssekretær Kjetil Lund.

Hanne Skartveit gir i VG 1.juni en feil framstilling av norsk klimapolitikk. For det første er det faktafeil når hun skriver at Norge ikke oppfyller Kyotoavtalen. Vi overoppfyller den med 10 prosent.  Men også tonen i artikkelen, at norsk klimapolitikk er mest opptatt av symboler og ikke effekt, er feil.

Grunnen til at vi legger så stor vekt på CO2-prising, som kvoter og CO2-avgift, er ikke at det er populært og god symbolpolitikk. Det er det nemlig ikke. Det er fordi det virker. Når utslipp blir dyrt, blir de mer klimavennlige løsningene - som gass og fornybar – billigere.  Da settes også innovasjonskraften og dynamikken i næringslivet i sving for å finne klimavennlige løsninger. Det er mer effektivt enn om politikerne skal bestemme de konkrete klimatiltakene. I Norge er derfor rundt 80% av de samlede utslippene av CO2 underlagt pris. Det er trolig den høyeste andelen i verden.

Det beste eksempelet er petroleumssektoren. Der innførte vi CO2-avgift i 1991. I alle år siden har den bidratt til at selskapene sparer penger på å finne løsninger som gir lavere utslipp. Vi anslår at de årlige utslippene fra sektoren nå er om lag 5 millioner tonn lavere enn de ville ha vært uten klimapolitikken. Få om noen av disse tiltakene har fått mye oppmerksomhet. De er summen av smått og stort. Til sammen tilsvarer de likevel et kutt på om lag 10 prosent av de norske utslippene.

Tilsvarende bidrar CO2-avgiften på olje til at gass blir et mer lønnsomt alternativ som drivstoff for skip, som Skartveit skriver om. For særlig å stimulere til bruk av gass i sjøfarten, har vi fritatt gass til skipsfart helt for CO2-avgift.  Ombygging av båter til gassdrift kan i tillegg få støtte gjennom NOx-fondet.

Hybridbiler, som Skartveit også nevner, et annet eksempel på effektiv norsk klimapolitikk basert på CO2-prising. Hybridbiler utgjør nå om lag 6% av nybilsalget her i landet. Andelen er trolig den høyeste i verden, og den øker. Hovedforklaringen er at fra 2006 har Regjeringen i mange små skritt lagt om bilavgiftene for å gjøre biler med lave CO2 utslipp billigere. Nå har vi veldig sterke slike incentiver i vårt avgiftssystem. Resultatet er at utslippene fra nye biler har falt med hele 27 prosent siden 2006.  l 2006 lå vi høyere enn EU, nå ligger vi under.

De siste 20 årene har utslippsintensiteten den norske økonomien falt med 40 prosent. Vi forventer at denne utviklingen skal fortsette. Tilsvarende har utslippene per person falt med nesten 10 prosent. Det vitner om en effektiv klimapolitikk.