Høyres nye handlingsregel
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Dagens Næringsliv
Tale/innlegg | Dato: 14.08.2013
I DN 5. august gjentar Jan Tore Sanner at handlingsregelen handler like mye om hva vi bruker oljepengene på som hvor mye vi bruker. Men mente Høyre det samme da de selv satt i regjering?, skriver statssekretær Hilde Singsaas.
I DN 5. august gjentar Jan Tore Sanner at handlingsregelen handler like mye om hva vi bruker oljepengene på som hvor mye vi bruker. Men mente Høyre det samme da de selv satt i regjering?
Ser vi på det siste budsjettet Per-Kristian Foss la fram høsten 2005, finner vi få spor av den tolkningen Høyre nå forfekter. I omtalen av den økonomiske politikken er formålet med handlingsregelen formulert klart og tydelig: Bruken av oljeinntekter skal over tid svare til realavkastningen av pensjonsfondet. Samtidig skal budsjettpolitikken bidra til en stabil økonomisk utvikling, ved at man kan bruke mer i perioder med høy ledighet, mens man bør holde igjen i perioder med høy kapasitetsutnyttelse.
Hva så med den tolkningen av handlingsregelen som Høyre nå stadig gjentar, nemlig at "det økte handlingsrommet skal brukes til forskning, utdannelse, vekstfremmende skattelettelser og infrastruktur" som Sanner skriver? Det er ikke nevnt én eneste gang.
Heller ikke i presentasjonen av hovedprioriteringene i 2006-budsjettet er det tatt utgangspunkt i de føringene for bruk av handlingsrommet som Høyre nå viser til. Utdanning, forskning og samferdsel var riktignok blant prioriteringene, men det samme var bistand, fattigdom, rusomsorg, barnehager og psykisk helse.
Den økte samferdselssatsingen var for øvrig bare ½ milliard kroner, og Høyre klarte ikke å følge opp Nasjonal transportplan. På dette området er det med andre ord Høyre og ikke Regjeringen som sliter med troverdigheten.