Innstramming med god logikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Aftenposten
Tale/innlegg | Dato: 14.05.2013
Innstrammingen av friinntekten på sokkelen er riktig og udramatisk, skriver statssekretær Kjetil Lund i et innlegg i Aftenposten.
Professor Petter Osmundsen er i Aftenposten 10 mai kritisk til innstrammingen av friinntekten på sokkelen og mener den mangler logikk.
Logikken i tiltaket er god. Dette er en mindre justering av en skjevhet i petroleumsskattesystemet. I dag føres inntekter og driftskostnader mot 78% skattesats, mens investeringer har høyere fradrag enn 78%. Denne skjevheten har gjort at staten dekker for stor del av kostnadene ved investeringer på sokkelen. Da blir kostnadsbevisstheten hos oljeselskapene for lav. Nå rettes noe av skjevheten opp.
Resonnementet over er ikke begrunnet i en 13 år gammel utredning, slik Osmundsen hevder, det er standard metode. For ferske referanser anbefaler jeg Mirrlees Review fra 2011 og IMFs råd fra 2012 om hvordan land bør skattlegge naturressurser.
Men selskapene regner på enn annen måte, hevder Osmundsen. Hvordan selskapene regner, varierer nok. Det er imidlertid i selskapenes egen interesse å danne seg et mest mulig riktig bilde av risikoen. Et fradrag som den norske staten garanterer de neste 4 årene, er ikke usikkert slik som si framtidig oljepris er. Selskapene kan velge å ta hensyn til dette eller regne mer grovkornet. Myndighetene bør uansett basere skattereglene på riktig metode.
Justeringen i friinntekten rokker ikke ved stabiliteten i petroleumsskatten, slik Osmundsen hevder. Strukturen i petroleumsskatten har ligget fast siden 1992 og gjør det fortsatt. Men stabilitet må ikke tolkes dit at Regjering og Storting ikke kan gjøre justeringer og rette opp feil. Med overgangsordningen vil dessuten ingen prosjekter som har levert inn planer til OED, bli omfattet av endringen.
Det er ikke grunn til å tro at justeringen vil hindre lønnsomme utbygginger. Også etter justeringen er petroleumsskattesystemet vårt investeringsvennlig. Men kapitalbruken blir fort for høy når staten betaler for mye av investeringene. Så kostnadsbevisstheten hos selskapene vil nok øke noe framover. Det er også meningen.
Så hevder Osmundsen at Regjeringen finansierer økte avskrivinger på land med reduserte avskrivinger på sokkelen. Feil igjen. Skattetiltakene på fastlandet er finansiert på egen hånd, de har ingenting med friinntekten å gjøre. I Norge går alle skatteinntektene fra sokkelen rett inn på Statens pensjonsfond utland, de brukes ikke til å finansiere tiltak på land direkte. Slik har det vært siden vi fikk handlingsregelen i 2001.
Alt i alt er dette en riktig og udramatisk innstramming. Inntrykket er at slik oppfattes det også i næringen.