Lavere bilavgifter og lavere utslipp
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i VG
Tale/innlegg | Dato: 20.02.2013
Siden 2006 har engangsavgiften (kjøpsavgiften) per bil gått ned med rundt 40 000 kroner i Norge. Samtidig har CO2-utslippene fra nye biler gått ned med rundt 25 prosent. Den viktigste forklaringen på denne nedgangen er avgiftsendringene.
Siden 2006 har engangsavgiften (kjøpsavgiften) per bil gått ned med rundt 40 000 kroner i Norge. Samtidig har CO2-utslippene fra nye biler gått ned med rundt 25 prosent. Den viktigste forklaringen på denne nedgangen er avgiftsendringene. Disse bidrar til at CO2-utslippene reduseres med 1,5 millioner tonn over bilenes levetid. Også utslippene av partikler og NOX (lokale utslipp) fra bilparken er på vei nedover.
Dette er ikke mine ord, men konklusjonene fra rapporten ”Evaluering av endringer i kjøpsavgiften for nye biler fra 2006-2011” som Vista Analyse la fram i forrige uke. Fra 2007 ble bilavgiftene lagt om. Vi begynte å legge vekt på bilens CO2-utslipp. De siste par årene har vi også lagt vekt på NOX-utslipp i avgiftene. Samtidig har vi redusert avgiftene på motoreffekt kraftig.
Før avgiftsendringene lå CO2- utslippene fra norske biler markert over de andre europeiske landene. Nå ligger vi rett under. Dette har skjedd til tross for at inntektsveksten i Norge har vært sterkere og arbeidsledigheten lavere enn i de fleste andre europeiske land, som skulle tilsi kjøp av større biler med høyere utslipp.
Endringene i bilavgiftene de siste årene har skjedd etter omfattende og god kontakt med både bilbransjen og miljøbevegelsen. Det er viktig. Jeg er glad for at vi i fellesskap ser ut til å ha funnet en oppskrift som virker: Høyere avgifter direkte på utslipp av CO2 og NOX, og lavere avgift på motoreffekt. I tillegg har vi nå i to omganger økt vrakpanten. Også omregistreringsavgiften har blitt kraftig redusert.
Det kommer nå stadig flere og bedre lavutslippsbiler på markedet. De fleste bilprodusenter utvikler hybridmodeller. Norge har blitt et viktig marked internasjonalt for disse biltypene. Ingen steder selges det relativt flere hybridbiler og elbiler enn i Norge. Det er bra.
Enda har likevel ikke de samlede norske utslippene av klimagasser gått ned. En viktig forklaring på det er at befolkningen i Norge øker sterkt, mye grunnet økt arbeidsinnvandring. I 2001 var vi 4,5 millioner innbyggere, nå er vi over 5 millioner. Økt innvandring til Norge øker ikke de globale utslippene, de bare flytter dem (og påvirker den norske statistikken). Det er derfor et viktig tegn på en klimapolitikk som virker at utslippene per innbygger (og per bil) går ned, slik de gjør i Norge nå. De siste årene er de årlige utslippene av klimagasser redusert med rundt 1 tonn per nordmann.
Vi er likevel langt fra i mål med dette arbeidet. Vi skal ta Norge videre. Utslippene skal videre ned.