Misvisende om handlingsregelen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Dagens Næringsliv
Tale/innlegg | Dato: 05.07.2013
- Hovedpoenget med handlingsregelen er behovet for en troverdig og forutsigbar regel for innfasing av oljeinntekter i norsk økonomi. Oljeinntektene gir oss store muligheter, men bare hvis inntektene forvaltes på en ansvarlig måte, skriver statssekretær Hilde Singsaas i et innlegg i Dagens Næringsliv.
I DN 2. juli påstår Erna Solberg at det viktigste med handlingsregelen er at oljepengene skal brukes til å investere i framtidig konkurransekraft. For et parti som vil samarbeide med Frp, er det sikkert bekvemt å legge mer vekt på hva vi bruker oljepengene på enn hvor mye vi bruker.
Hovedpoenget med handlingsregelen er likevel behovet for en troverdig og forutsigbar regel for innfasing av oljeinntekter i norsk økonomi. Oljeinntektene gir oss store muligheter, men bare hvis inntektene forvaltes på en ansvarlig måte. Mange land har erfart at en uansvarlig bruk av slike inntekter har svekket økonomien framfor å styrke den.
Så er det riktig at vi da handlingsregelen ble innført, også la vekt på at oljepengene skulle brukes til å styrke vekstevnen i fastlandsøkonomien. Å si at Regjeringen ikke har fulgt opp dette, faller på sin egen urimelighet. Mens statsbudsjettets utgifter har vokst med rundt 20 prosent siden 2005, har realveksten innen samferdsel vært over tre ganger så sterk, på rundt 65 prosent. Realveksten innen forskning har vært over 30 prosent. I tillegg har vi hatt en kraftig satsing på barnehager, skole og høyere utdanning. NHOs beregninger fra 2008 som Solberg viser til, gir et misvisende bilde av denne satsingen.
Høyre har ikke maktet å skape enighet med Frp om oljepengebruken. Men for en regjering som vil bidra til framtidig velferd og verdiskaping, er handlingsregelen fortsatt en avgjørende forutsetning.