Historisk arkiv

Oljesmurt høyreside?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i DN

I DN 19.8 gjentar Ketil Solvik-Olsen at Frp ikke vil ha et tak for samlet bruk av oljepenger, som jo er selve poenget med handlingsregelen. Han tror Høyre vil akseptere dette "fordi det er eneste måten de kan innfri viktige valgløfter før neste stortingsvalg". Tydeligere kan det vel knapt sies at poenget med Frps nye handlingsregel er å øke bruken av oljepenger, bare i ny innpakning, skriver statssekretær Hilde Singsaas.

I DN 19.8 gjentar Ketil Solvik-Olsen at Frp ikke vil ha et tak for samlet bruk av oljepenger, som jo er selve poenget med handlingsregelen. Han tror Høyre vil akseptere dette "fordi det er eneste måten de kan innfri viktige valgløfter før neste stortingsvalg". Tydeligere kan det vel knapt sies at poenget med Frps nye handlingsregel er å øke bruken av oljepenger, bare i ny innpakning.

FrP sier de vil framskynde lønnsomme investeringer i realkapital og begrense oljepenger brukt til drift. Men da Siv Jensen lanserte ti krav for at FrP skal delta i en ny regjering, gjaldt bare ett av disse investeringer. De øvrige kravene handlet blant annet om økt satsing på sykehjem, helse og politi – altså økte driftsutgifter. I tillegg skal pensjonene økes og skattene kuttes.

Vi er enige om at arbeidskraften er vår viktigste kilde til velstand. Men da gir det lite mening å skille så skarpt mellom drift og investeringer som Frp gjør. Investeringer i arbeidskraften, som utdanning og helsetjenester, framstår som driftsutgifter på statsbudsjettet, men er like viktige investeringer for framtida som investeringer i realkapital.

Oljeinntektene gir oss store muligheter, men bare hvis de forvaltes på en ansvarlig måte. Derfor trenger vi en troverdig og forutsigbar regel for innfasing av oljepenger i norsk økonomi. Det er dårlig nytt for de som er opptatt av norsk konkurransekraft og en bærekraftig velferdsstat at Høyre ikke har maktet å skape enighet med Frp om dette.