Historisk arkiv

Om konkurranseevne og prioriteringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Vi bruker oljeinntektene til å styrke vekstkraften i norsk økonomi slik det var enighet om da handlingsregelen ble innført, skriver statssekretær Hilde Singsaas i et innlegg.

I sin leder 4.mars deler DN statsministerens bekymring for at de dårlige tidene i Europa kan ramme norsk næringsliv.

Samtidig etterlyser DN sterkere tiltak for å fremme konkurranseevnen til norske bedrifter. Under ligger spørsmålet om vi bruker oljeinntektene til å styrke vekstkraften i norsk økonomi slik det var enighet om da handlingsregelen ble innført. Svaret er ja.

En god forvaltning av oljeinntektene handler både om hvor mye oljepenger vi bruker og hva vi bruker dem på. En forsvarlig bruk av oljeinntektene er selve grunnlaget for den økonomiske politikken, og vårt viktigste bidrag til konkurranseutsatte næringer.

Samtidig er det selvsagt også viktig hva vi bruker pengene på. DN viser til forutsetningen om at oljepengene skulle brukes til investeringer som har betydning for den langsiktige konkurranseevnen, som forskning og infrastruktur. På begge disse områdene har utgiftsveksten vært langt sterkere enn på de aller fleste andre områder i statsbudsjettet. Bevilgningene til NTP-formål er økt reelt med 65 prosent siden 2005, mens realveksten innen forskning har vært godt over 30 prosent. Norge ligger nå høyest i Norden når vi ser på offentlig finansiert forskning per innbygger. Det er selvsagt legitimt å mene at veksten skulle vært enda sterkere, men skrive at man i ”sørgelig liten grad” har satset på investeringer for å fremme konkurranseevnen er en form for svartmaling det er vanskelig å kjenne seg igjen i.