Perspektivløse bomskudd
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Finansavisen
Tale/innlegg | Dato: 01.03.2013
Finansavisens “Bokanmeldelse” av Perspektivmeldingen inneholder flere politiske bomskudd og gjør noen grove feilslutninger basert på manglende kunnskap og feil, skriver statssekretær hilde Singsaas.
Ole Asbjørn Ness har en god begynnelse i sin artikkel i Finansavisen 23.februar: ”Les den! Det fortjener Perspektivmeldingen2013.”
Men hvor grundig han har lest den selv, er uklart. “Bokanmeldelsen” inneholder flere politiske bomskudd og gjør noen grove feilslutninger basert på manglende kunnskap og feil.
La meg begynne med å gripe fatt i overskriften: “Gavepakke til høyrevridde”. Ness har vitterlig forstått hovedbudskapet i meldingen; at det er produktivt arbeid - ikke oljen - som har gjort oss rike. Hvordan dette budskapet er en gavepakke til høyresiden er ubegripelig. Tvert om er nettopp økt yrkesdeltagelse og verdiskaping blant regjeringens viktigste mål for den økonomiske politikken i årene som kommer. Derfor legger meldingen stor vekt på å drøfte drivkrefter bak produktivitetsutviklingen og betydningen av denne. Det er ikke riktig, som Ness skriver, at vi ikke har hatt noen produktivitetsøkning de siste årene. I likhet med andre land opplevde Norge riktignok et fall i produktivitetsveksten i forbindelse med finanskrisen, men veksten har siden tatt seg opp. Vi peker på flere utfordringer for å sikre god produktivitetsvekst også framover. Å hevde at vi unngår å gå inn i denne problemstillingen er feil.
Ness mener videre at meldingen har en schizofren holdning til innvandring fordi vi på den ene siden peker på at innvandring har liten betydning for statsfinansene på lang sikt, samtidig som vi betoner betydningen av at innvandrere integreres i arbeidsmarkedet. Her er det ingen motsetning. For de langsiktige statsfinansene er det ikke avgjørende hvor stor befolkningen totalt sett er. Det som derimot betyr noe, er den aldersmessige sammensetningen av befolkningen, og ikke minst hvor mye vi jobber. Derfor er det selvsagt viktig, både for den enkelte og samfunnet, at sysselsettingen blant innvandrere øker.
Ness har også noen konspiratoriske tanker om presentasjonen av meldingen og hevder at “Symtomatisk for regjeringen Stoltenbergs informasjonsstrategi slapp man dokumentet en fredag klokken 12.00 med påfølgende debatt.”
Det er allment kjent at de aller fleste meldinger og stortingsproposisjoner offentliggjøres etter Kongen i Statsråd fredag formiddag. Dette er en del av vårt konstitusjonelle system. Påstanden om at det er en informasjonsstrategi faller på sin egen urimelighet. Finansdepartementet er svært opptatt av å få oppmerksomhet om meldigen. Nettopp derfor la vi presentasjonen til Universitetet i Oslo og inviterte i samarbeid med Parterforum til en paneldebatt om meldingen i etterkant.
Om dette skriver Ness: “En debatt hvor ingen av de tilstedeværende foruten Stolteberg og Johnsen hadde lest dokumentet på forhånd”. Feil igjen, Ness. Tvert om hadde debattdeltakerne fått lese meldingen i forkant slik at de kunne være forberedt.
Perspektivmeldingen er en relevant kunnskapsbase om sentrale utfordringer for norsk økonomi de kommende tiår. Det er selvsagt Regjeringens ønske at den blir lest. Derfor ble den også løftet fram på forsiden av regjeringen.no påfølgende uke og dominerer fremdeles Finansdepartementets hjemmesider. Vi holder også ukentlig foredrag om meldingen, både ved universiteter, høgskoler og andre steder.