Historisk arkiv

Sterke ord og mye feil om klima fra Hauge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i VG

Hauge går til frontalangrep mot kvotesystemer og CO2-prising i alminnelighet. Det triste er at han da bidrar til å redusere oppslutningen om det eneste virkemiddelet vi har som i realiteten kan få verden på en bane mot 2-gradersmålet, skriver statssekretær Kjetil Lund.

Bellonas leder Hauge kritiserer i VG 9. juni regjeringens klimapolitikk. Det går i sterke ord og mange feil.

Hauge skriver at Norge kjøper råtne klimakvoter. Men som Hauge vet, kjøper ikke den norske staten klimakvoter fra prosjekter med HFK-gasser eller fra kullkraft. I årene framover legger vi opp til å stramme inn praksisen for kvotekjøp ytterligere.

Hauge går til frontalangrep mot kvotesystemer og CO2-prising i alminnelighet. Det triste er at han da bidrar til å redusere oppslutningen om det eneste virkemiddelet vi har som i realiteten kan få verden på en bane mot 2-gradersmålet.

Hauge har mer tro på subsidier og reguleringer, slik som elektrifisering av sokkelen. Mye kan sies om elektrifisering, men noe effektivt klimatiltak er det ikke. Det er tvilsomt om det kutter CO2 i det hele tatt. Det er synd at Hauge ikke forstår at vi ikke vil klare å regulere, subsidiere eller bevilge oss ut av klimaproblemet. Klimaproblemet er for stort til det. Skal vi løse det, må vi ta markedskreftene i bruk. Det må bli dyrt å slippe ut CO2 og lønnsomt å la være.

De kvotesystemene vi har i dag, er langt fra perfekte. Men veien framover er å forbedre og utvide dem, ikke å kaste dem ut vinduet. På klimamøtet i Doha i fjor ble det lagt fram en omfattende rapport om hvordan kvotesystemet fungerer og kan forbedres. Rapporten viste at klimakvoter til nå hadde bidratt med rundt 1 milliard tonn i kutt, og at de ligger an til å gi nye 2 milliarder tonn kutt innen 2020. I dette arbeidet ble organisasjoner som Bellona invitert med, men de lot være å delta. Det er synd at Bellona prioriterer å bruke sterke ord om regjeringens klimapolitikk i norske medier framfor å bidra konstruktivt i internasjonalt klimaarbeid der de faktisk kan spille en rolle.