Historisk arkiv

Tier ikke om innvandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Det faller på sin egen urimelighet å beskylde Regjeringen for å tie om følgene av innvandringen, slik Espen Henriksen skriver i DN 27. april. For andre gang tar han dessuten utgangspunkt i et sitat han tillegger meg, som jeg aldri har sagt, nemlig at nordmenn "er et tapsprosjekt", skriver statssekretær Hilde Singsaas i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Det faller på sin egen urimelighet å beskylde Regjeringen for å tie om følgene av innvandringen, slik Espen Henriksen skriver i DN 27. april. For andre gang tar han dessuten utgangspunkt i et sitat han tillegger meg, som jeg aldri har sagt, nemlig at nordmenn "er et tapsprosjekt".

Det jeg har pekt på, er at de som lister opp hvor ”ulønnsomme” ulike innvandrergrupper er, bør ha i mente at også resten av befolkningen i sum vil motta mer fra det offentlige enn det de bidrar med, gitt dagens yrkesdeltakelse og nivå på offentlige velferdsgoder. Det er jo nettopp derfor vi i Perspektivmeldingen legger så stor vekt på at et bærekraftig velferdssamfunn over tid er avhengig av at vi samlet jobber mer, med mindre vi vil kutte i velferden. Vi løfter særlig fram behovet for å øke sysselsettingen blant grupper som i større grad enn andre står utenfor arbeidslivet, inkludert innvandrere.

De som er kritiske til innvandringen, må også forventes å foreslå løsninger. Arbeidsinnvandringen er en konsekvens av den frie bevegelsen av arbeidskraft i EØS. Skal vi da melde Norge ut av EØS? Vårt svar er nei. Øvrig innvandring følger av at Norge tar imot flyktninger og asylsøkere. Bør vi da stenge grensene for mennesker på flukt? Igjen er vårt svar nei.

Vi må altså regne med innvandring også i årene framover, og heller rette oppmerksomheten mot hvordan vi skal lykkes med å integrere de som kommer. Arbeidslinja er Regjeringens viktigste svar på denne utfordringen.