Historisk arkiv

Bred fiskerienighet mellom Norge og EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Norge og EU har lagt tidligere uenigheter bak seg i flere sentrale fiskerispørsmål. Den siste uka er det oppnådd enighet om fisket etter sild og kolmule, transitt og økt tollfri kvote for norsk rekeeksport til EU. - Jeg er svært fornøyd med at vi etter flere år i stampe, nå har lykkes med å oppnå konkrete resultater, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Hun berømmer alle partene som har vist stor forhandlingsvilje og evne til å komme fram til en løsning. Kolmuleavtalen omfatter også Island og Færøyene.

Pressemelding

Nr.: 100/2005
Dato: 16.12.2005
Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40 / 90 02 44 46

Bred fiskerienighet mellom Norge og EU

Norge og EU har lagt tidligere uenigheter bak seg i flere sentrale fiskerispørsmål. Den siste uka er det oppnådd enighet om fisket etter sild og kolmule, transitt og økt tollfri kvote for norsk rekeeksport til EU.

- Jeg er svært fornøyd med at vi etter flere år i stampe, nå har lykkes med å oppnå konkrete resultater, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Hun berømmer alle partene som har vist stor forhandlingsvilje og evne til å komme fram til en løsning.

Signering av avtale 161205

Forhandlingslederne signerer kolmuleavtalen 16. desember. Fra høyre Constantin Alexandro fra EU, Kate Sanderson fra Færøyene, Vilhjálmur Egilsson fra Island, og Johán H. Williams fra Norge.

- Det er særdeles viktig at kyststatene EU, Færøyene, Island og Norge etter seks års forhandlinger er blitt enige om forvaltningen og fordelingen av den betydningsfulle kolmulebestanden. Vi får nå en forsvarlig forvaltning og grunnlag for en kvoteregulering der det enkelte fartøyet kan planlegge sin drift og øke verdien av fangstene, sier Helga Pedersen.

- Jeg vil også berømme de initiativ næringsorganisasjonene i flere land har tatt det siste året, noe som har bidratt positivt til kolmuleløsningen.

Sild, transitt, reker og kontroll

Tidligere denne uka ble Norge og EU enige om en bilateral avtale om fisket etter norsk vårgytende sild, noe som vil begrense det totale uttaket av denne viktige bestanden.

- Neste skritt blir å få til sildeavtaler med Færøyene og Island for å oppnå en mer samlet forvaltning av sildebestanden.

Med sildeavtalen på plass fjernes automatisk forbudet mot sildeleveranser fra EU-fartøyer i Norge og det normale landingsmønsteret for sildefangster omkring Nordsjøen gjenopprettes. Jeg er også glad for at spørsmålet om transitt gjennom Norge av EU-fanget fisk er løst og at vi dermed har fått til en etterlengtet økning av den tollfrie kvoten for eksport av norske reker til EU, sier Pedersen.

I den årlige bilaterale kvoteavtalen mellom Norge og EU som ble inngått i begynnelsen av desember, ble det enighet om viktige elementer for å styrke kontrollen innen fiskeriene.

- Når vi nå har alt dette på plass vil jeg ta kontakt med EUs fiskerikommissær Joe Borg og mine kollegaer i viktige EU-land så vi kan bli enige om hvordan vi skal styrke havnestatskontrollen og vinne bukt med det ulovlige og uregulerte fisket, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Avtaledokumenter (pdf-format):