Historisk arkiv

Frihandelsavtale mellom EFTA og Sør-Korea gir norsk sjømateksport nye muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

- Sør-Korea er verdens 10. største importør av sjømat og de siste årene har norsk sjømateksport til Sør-Korea hatt en meget positiv utvikling. Forhandlingene om en frihandelsavtale har vært vellykkede sett med norske øyne og resultatet for handelen med fisk og fiskeprodukter er meget gode, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i forbindelse med at frihandelsavtalen mellom EFTA og Sør-Korea ble undertegnet i Hong Kong 15.desember.

Pressemelding

Nr.: 98/2005
Dato: 15.12.2005
Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Dag Erling Stai mob. 92 89 04 93
Rådgiver Anniken Mordal mob. 97 08 26 74

Frihandelsavtale mellom EFTA og Sør-Korea gir norsk sjømateksport nye muligheter

- Sør-Korea er verdens 10. største importør av sjømat og de siste årene har norsk sjømateksport til Sør-Korea hatt en meget positiv utvikling.Forhandlingene om en frihandelsavtale har vært vellykkede sett med norske øyne og resultatet for handelen med fisk og fiskeprodukter er meget gode, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i forbindelse med at frihandelsavtalen mellom EFTA og Sør-Korea ble undertegnet i Hong Kong 15.desember.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen undertegnet frihandelsavtalen mellom EFTA og Sør-Korea i Hong Kong 15.desember.


Det var fiskeri- og kystminister Helga Pedersen som undertegnet avtalen på vegne av Norge. Avtalen er ment å tre i kraft 1. juli 2006.

- Avtalen dekker all fisk og alle fiskeprodukter i norsk eksport og vil bidra til å sikre norske eksportører like gode eller bedre betingelser enn viktige konkurrenter i dette markedet, sier Helga Pedersen.

Blant annet går hel fersk laks fra 20 prosent toll til tollfrihet fra avtalens ikrafttredelse. Også ferske laksefileter og røkelaks innrømmes frihandel ved avtalens ikrafttredelse, mens hel frossen laks og frosne laksefileter får tollfrihet etter en nedtrappingsperiode på tre år. Det ble også oppnådd svært gode resultater for andre viktige produkter i norsk eksport, bl.a. får de fleste hvitfiskprodukter og en rekke pelagiske produkter frihandel fra avtalens ikrafttredelse eller etter en kortere nedtrappingsperiode.

I tillegg til handelen med varer omfatter avtalen mellom EFTA og Sør-Korea også tjenester, konkurranse, immaterielle rettigheter og offentlige anskaffelser. I 2004 ble det eksportert 13 376 tonn fisk og fiskeprodukter til en verdi av 201 millionar kroner fra Norge til Sør-Korea. Med et innbyggertall på 48 millioner mennesker, høyt brutto nasjonalprodukt per innbygger og et stort sjømatkonsum står Sør-Korea frem som et marked med betydelig vekstpotensial.

Norge har nå gjennom EFTA inngått 16 frihandelsavtaler. For fiskeri- og havbruksnæringen har flere av EFTAs-frihandelsavtaler vært av stor betydning. Disse avtalene er i dag de eneste avtalene som sikrer norsk sjømat fri markedsadgang.

- Frihandelsavtalene har gitt norsk sjømateksport et viktig løft og nye markedsmuligheter. Arbeidet med frihandelsavtalene har i tillegg til WTO-forhandlingene høy prioritet i regjeringen, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.