Historisk arkiv

Nytt regelverk for fangstbasert havbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt et nytt regelverk som legger til rette for fangstbasert havbruk. - I Soria Moria-erklæringa går regjeringa inn for en nasjonal satsing på fangstbasert havbruk og vårt første skritt er å etablere et godt regelverk. Det er behov for regler for å ivareta ressursene, utnytte næringens verdiskapningspotensial og samtidig sikre at de metoder som benyttes ivaretar hensynet til skånsom behandling og god velferd for den levende fisken, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Pressemelding

Nr.: 109/2005
Dato: 21.12.2005
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60/ 90 57 09 41

Nytt regelverk for fangstbasert havbruk

Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt et nytt regelverk som legger til rette for fangstbasert havbruk.

- I Soria Moria-erklæringa går regjeringa inn for en nasjonal satsing på fangstbasert havbruk og vårt første skritt er å etablere et godt regelverk. Det er behov for regler for å ivareta ressursene, utnytte næringens verdiskapningspotensial og samtidig sikre at de metoder som benyttes ivaretar hensynet til skånsom behandling og god velferd for den levende fisken, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fangst av fisk for levendelagring har lang tradisjon i Norge, både for å bedre kvaliteten og for å sikre jevn tilgang på fisk. Fôring av torsk gir fiskerne mulighet til å øke verdien av den tildelte kvoten fordi en kan oppnå gode priser. Dette gjør at lagring og oppfôring av villfanget fisk har blitt attraktivt.

De nye reglene går hovedsaklig ut på å inkludere hensyn til fiskens velferd i fangstmetoder, fangstutstyr, håndtering av fangsten i båten og videre lagring før oppdrettsfasen. Dette innebærer tilpassing av landingsutstyr og utstyr for lagring av levende fisk om bord i fartøyet, samt krav til rehabiliteringsmerder. Det stilles særskilte krav til de fartøyene som skal fiske og føre fangsten levende. Disse kravene har avgrenset virkeområde og gjelder bare de fartøy som fisker og fører levende fisk av andre arter enn sei, makrell, sild og brisling. Dette er gjort for å avgrense mot de tradisjonelle låssettingsfiskeriene.

I tillegg er det innført krav for å ivareta hensynet til fiskehelse i rehabiliterings- og mellomlagringsfasen, samt at det er foretatt justeringer i akvakulturregelverket for å tilpasse dette til fangstbasert akvakultur.