Historisk arkiv

500 millioner kroner til marine næringer i nytt statlig investeringsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

I forslaget til statsbudsjett for 2008 foreslår regjeringa at det opprettes et nytt statlig investeringsfond, med ei ramme på 2,2 milliarder kroner. 500 millioner kroner av disse er forbeholdt investeringer i marint næringsliv.

I forslaget til statsbudsjett for 2008 foreslår regjeringa at det opprettes et nytt statlig investeringsfond, med ei ramme på 2,2 milliarder kroner. 500 millioner kroner av disse er forbeholdt investeringer i marint næringsliv.

– Dette vil bidra til å styrke marint næringsliv gjennom økt tilgang på langsiktig og kompetent risikokapital, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.   

Formålet med det nye investeringsfondet er å bidra til å kommersialisere globalt orienterte og konkurransedyktige innovasjoner og prosjekter ved å tilby langsiktig og risikovillig kapital. Investeringsselskapet skal foreta direkte egenkapitalinvesteringer og utøve aktivt eierskap i investeringsprosjektene. 

Fondet skal i tillegg til å prioritere marin sektor, også prioritere de fire andre satsingsområdene i Soria Moria-erklæringa: miljø, energi, reiseliv og maritim sektor. I tillegg skal fondet ha et spesielt fokus på klima- og miljøprosjekter.

- Regjeringa følger med dette opp løftene om et marint investeringsfond som ble varslet i Soria Moria-erklæringa. Bedre tilgang på langsiktig og kompetent egenkapital er viktig for videre utvikling og vekst for mange marine bedrifter, særlig for små og mellomstore bedrifter lokalisert langs kysten, sier fiskeri- og kystministeren.

Det nye investeringsfondet organiseres som et datterselskap under Innovasjon Norge.

Næringslivet vil få god tilgang til fondet gjennom Innovasjon Norges brede kontornett.

Det kan investeres i alle virksomheter som er relatert til marin næringsutvikling, og i alle faser fra tidlig vekstfase til ekspansjon, men hovedvekten av investeringene skal ligge i tidlig fase. Investeringene skal foretas på kommersielt grunnlag, og investeringsfondets eierandeler i prosjektene forutsettes å utgjøre mellom 5 og 49 prosent.

Fondet skal knytte til seg forvaltere med god kompetanse om marin næringsvirksomhet og marin sektor generelt.

Kontakt:
Pressevakttelefon 22 24 66 99
Kommunikasjonssjef Anne- Berit Herstad mob. 970 81 522
Ekspedisjonssjef Arne Benjaminsen mob. 480 64 549