Historisk arkiv

Høring av ny forvaltningsmodell for stamfisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag sendt forslag til en ny forvaltningsmodell for stamfisktillatelser på høring. - Med den nye modellen ønsker vi å bedre rammebetingelsene for stamfiskproduksjon både for nye og eksisterende aktører. I tillegg skal modellen bidra til å sikre akvakulturnæringen tilstrekkelig tilgang på rogn, sier politisk rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet Kari-Anne Opsal.

- Stamfisk er fisk som skal strykes eller reproduseres på annen måte. Dagens forvaltningsmodell for stamfisk er 20 år gammel og moden for revisjon. Fiskeri- og kystdepartementet foreslår å etablere en ny forvaltningsmodell for produksjon av stamfisk som tilpasses aktører som driver målrettet avlsarbeid og stamfiskproduksjon. Modellen er utformet med sikte på at innehaveren av tillatelsen får et tilstrekkelig økonomisk og avlsmessig grunnlag for drift, sier Opsal.

Forslaget innebærer løpende tildeling av vederlagsfrie stamfisktillatelser uten antallsbegrensning. Tillatelsen foreslås å være tidsbegrenset for en periode på 10 år, men med klar forutsigbarhet for forlengelse dersom tillatelsen er brukt til stamfiskvirksomhet. For å sikre avlsmaterialet legger ordningen videre opp til at stamfiskvirksomheten skal spres i tilstrekkelig grad. Høringsfristen er 6. august 2007.

- Når det gjelder overgangsordning legger vi til grunn at dagens stamfiskvirksomhet skal kunne konverteres og videreføres i den nye ordningen, sier politisk rådgiver Opsal. I den grad det er tillatelser som ikke har vært anvendt til stamfiskvirksomhet, vil løsninger vurderes særskilt, avslutter Opsal.

Kontaktpersoner:

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf. 22 24 64 60
Rådgiver Martin Bryde,  tlf. 970 40 049