Historisk arkiv

Opphever tildelingsstopp og iverksetter krav om sikkerhetsstillelse for blåskjelloppdrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Yngve Torgersen, mobil 901 43 951

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag bestemt at tildelingsstoppen for nye tillatelser for blåskjelloppdrett oppheves fra 1. april. Fra samme dag vil det kreves en sikkerhetsstillelse tilsvarende kr. 2.500 per dekar for å få tillatelse til å drive akvakultur av blåskjell. Kravet vil gjelde for nye tillatelser frem til en fellesskapsløsning er på plass.

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag bestemt at tildelingsstoppen for nye tillatelser for blåskjelloppdrett oppheves fra 1. april.  Fra samme dag vil det kreves en sikkerhetsstillelse tilsvarende kr. 2.500 per dekar for å få tillatelse til å drive akvakultur av blåskjell.  Kravet vil gjelde for nye tillatelser frem til en fellesskapsløsning er på plass.

- Tiltakene er resultater av forslaget Fiskeri- og kystdepartementet sendte på høring i november i 2006. Høringen har vist at næringen og vi har en felles forståelse for problemet med manglende opprydning, sier statssekretær Kari-Anne Opsal i Fiskeri- og kystdepartementet.

- I vedtaket som nå er gjort, legges det til grunn at i flertallet av sakene vil ikke blåskjellene utgjøre et forurensningsproblem, og vi slipper derfor den største kostnaden knyttet til landbasert behandling av biomassen i blåskjellanlegget. Kostnadene knyttet til en opprydning kan derfor settes så lavt som kr. 2.500 pr dekar, sier Opsal. 

- Jeg er også innforstått med at næringen gjerne hadde sett at den økonomiske byrden for den enkelte oppdretter ble enda lavere.  Den eneste måten å få til dette på er at næringen selv opptrer i et solidarisk fellesskap, der hver og en legger penger i potten til fellesskapets beste, fortsetter statssekretær Opsal.

- Vi skal fortsette den tette dialogen vi har hatt med næringen for å finne løsninger som gir minst mulig belastning for næringsaktørene. Jeg har invitert næringen til å komme med forslag til en fellesskapsordning som kan gjelde for hele blåskjellnæringen, også eksisterende tillatelser. Så snart vi har en slik ordning på plass, vil denne midlertidige ordningen vi nå iverksetter kunne avvikles, avslutter statssekretær Kari-Anne Opsal.

Forskrift om endring av akvakulturdriftsforskriften og tildelingsforskrift for andre arter (pdf)