Historisk arkiv

WTO-panel gir Norge medhold i laksesaken mot EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

WTOs tvisteløsningspanel gir Norge medhold i at EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på hele 22 punkter. Regjeringen mener at EU har begått så grunnleggende og alvorlige feil at tiltaket må heves.

WTOs tvisteløsningspanel gir Norge medhold i at EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på hele 22 punkter. Regjeringen mener at EU har begått så grunnleggende og alvorlige feil at tiltaket må heves.  

– Det er svært gledelig at Panelet gir Norge medhold i at EUs tiltak mot norsk laks bryter regelverket. Vi har hele tiden sagt at EU ikke hadde grunnlag for å innføre tiltaket mot den norske laksenæringen og vi krever at tiltaket blir opphevet, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

WTO-panelet sier at det er gjort alvorlige feil i forbindelse med EUs anti-dumpingundersøkelse. EU fulgte ikke bestemmelsene da de åpnet undersøkelsen og gjorde feil i sammensetningen av de undersøkte norske selskapene. Det ble også gjort alvorlige feil i utregningen av dumpingmarginer og vurderingen av skade på EUs laksenæring. Utformingen av minsteprisene er heller ikke i samsvar med WTO-reglene.

 – Dette bekrefter at det var riktig av norske myndigheter å ta saken til WTO. Vi kunne ikke lenger finne oss i kontinuerlige og uberettigede handelstiltak fra EU. Havbruksnæringen er svært viktig for verdiskaping og sysselsetting i Kyst-Norge og regjeringen er opptatt av næringens markedsadgang og konkurransebetingelser. Resultatet i panelsaken mot EU vil bidra til å sikre havbruksnæringen mer stabile og forutsigbare rammevilkår, påpeker fiskeri og kystministeren.

EU innførte minstepriser for import av oppdrettslaks fra Norge i januar 2006. Etter at en rekke forsøk på å komme fram til en forhandlet løsning med EU ikke førte fram besluttet Regjeringen, med støtte fra næringen, å ta saken inn for WTOs tvisteløsningsorgan. WTO-panelets rapport tar for seg alle ankepunktene Norge reiste mot EUs tiltak. Norge får riktignok ikke medhold i alle, men vinner fram på de mest avgjørende ankepunktene i panelrapporten.

-  Dette er en svært omfattende og vanskelig sak. Vi fant svært mange grunnleggende feil med tiltaket og med måten EU hadde gjennomført undersøkelsen på. Vår strategi var derfor å angripe tiltaket på bred front. Det har vi lykkes med. Selv om vi ikke fikk medhold på 15 av ankepunktene, har vi nådd fram på 22 grunnleggende og avgjørende punkter, framholder fiskeri og kystministeren Helga Pedersen. 

Panelrapporten skal vedtas i WTOs tvisteløsningsråd før den er bindende for partene. Vedtaket er en formalitet. Begge parter har anledning til å anke panelets rapport. Ankefristen er 60 dager fra offentliggjøring. En ankesak vil normalt ta 3 måneder.

- Vi må være forberedt på at det fortsatt kan gå noe tid før vi kjenner til det endelige utfallet av saken.  Næringen må derfor fortsatt ha is i magen og forholde seg til minsteprisene en stund til, konkluderer fiskeri og kystministeren.

Kontakt:

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim mob. 905 70 941
Avdelingsdirektør Dag Erling Stai mob. 928 90 493