Historisk arkiv

Europaparlamentets fiskerikomité i Norge, 28.mai – 1. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

En delegasjon fra fiskerikomiteen i Europaparlamentet besøkte Norge fra 28. mai til 1. juni. Programmet inneholdt besøk til fiskeri- og havbruksnæringen i Troms og Trøndelag.

En delegasjon fra fiskerikomiteen i Europaparlamentet besøkte Norge fra 28. mai til 1. juni. Programmet inneholdt besøk til fiskeri- og havbruksnæringen i Troms og Trøndelag.

Torsdag 29. mai ble delegasjonen tatt med på tur med Kystvaktskipet ”Heimdal” til Torsvåg i Karlsøy kommune. Torsdag kveld møtte komiteen fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. I sitt innlegg til europaparlamentarikerne orienterte fiskeri- og kystministeren om norsk fiskeripolitikk og utfordringer i forholdet til EU.

- Jeg er svært fornøyd med at fiskerikomiteen i Europaparlamentet er interessert i å lære mer om vårt forvaltningssystem og hvordan fiskeri- og havbruksnæringen utvikler seg i Norge. Vi har mange sammenfallende utfordringer med EU og det er derfor viktig å bruke slike anledninger til å utveksle erfaringer og kunnskap, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fredag 30. mai besøkte delegasjonen ulike institusjoner i Tromsø hvor tema som klimaendringer, kampen mot ulovlig fiske, utviklingen av EU som marked for norske fiskeprodukter, og det norske omsetningssystemet for fisk stod på agendaen. I Troms ble delegasjonen fulgt av statssekretær Vidar Ulriksen.

- Vi har lært mye om norsk fiskeriforvaltning på dette besøket, sier Elspeth Attwool, leder av delegasjonen i Tromsø. Dette er viktig kunnskap vi kan ta med oss videre når beslutninger om utkastproblematikk, håndhevelse og kontroll skal tas i EU. Vi ser at utfordringene til kystsamfunn som er avhengig av fiske er svært like enten det gjelder i Norge eller deler av EU, avslutter Attwool.

Komiteen besøkte også Sør-Trøndelag hvor havbruk stod på programmet. Fredag kveld holdt fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune en middag for komiteen på Bårdshaug Herregård i Orkanger kommune. Lørdag 31. mai besøkte komiteen Hitra kommune hvor de møtte lokalpolitikere og næringsliv.

Forelesninger av representanter fra FHL  og SINTEF pekte på muligheter og utfordringer knyttet til videreutvikling av den raskt voksende akvakulturnæringen i Norge. Lerøy Midnor og Marine Harvest sine oppdrettsanlegg på Hitra ble besøkt før turen gikk videre til Trondheim. I Trondheim ble besøket avsluttet med en middag hvor ordfører Rita Ottervik var vert.

Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim mob. 905 70 941
Underdirektør Ann Kristin Westberg mob. 916 95 372