Historisk arkiv

Havnasjoner med felles fiskeripolitiske interesser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Norge og Portugal er begge havnasjoner med lange tradisjoner for høsting av havet og for sjøtransport. Dette gir et godt fundament for et norsk-portugisisk samarbeid mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen under politiske samtaler med den portugisiske fiskeriministeren Jaime Silva.

Dagens politiske samtaler mellom fiskeri- og kystminister Pedersen og fiskeriminister Jaime Silva fant sted i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Portugal 27. til 29. mai.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og den portugisiske fiskeriministeren Jaime Silva

- Portugisiske fiskerimyndigheter deler Norges oppfatning om at ulovlig, urapportert og uregulert fiske er ett av de største problemene som forvaltninger av fiskebestander står overfor i dag. I dagens politiske samtaler gjennomgikk vi status og diskuterte videre fremdrift i arbeidet, der målet er at fartøy som bedriver svartfiske skal møte stengte havner verden over. Ulovlig fanget fisk skal gjøres til en ulønnsom geskjeft, sa fiskeri- og kystministeren etter dagens politiske samtaler. 

I 2006 undertegnet Norge og Portugal en kontrollavtale, med siktemål å få kontroll over landinger av torsk fra Barentshavet. I det videre arbeidet mot ulovlig fiske har det nye regimet for havnestatskontroll i regi av den Nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC), vist seg å være en svært effektiv måte for å begrense ulovlige fiskeriaktiviteter på. Det registreres en økende interesse for liknende regimer i Stillehavet, Nordvest-Atlanteren og i Nord-Afrika. Etter framlegg fra Norge har også FNs Generalforsamling bedt FNs mat- og landbruksorganisasjon, FAO å forhandle frem en global bindende avtale for havnekontroll i fiskeriene.