Historisk arkiv

EU-gjennombrudd for havforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

EU-Kommisjonen støtter det norskinitierte europeiske forskningsprogrammet på hav, JPI Oceans. Dermed slutter Kommisjonen seg til de i alt 17 landene som ønsker å være med på å utvikle en felles plattform for bærekraftig bruk av havets ressurser og for teknologiutvikling, samtidig som hensynet til det marine miljøet ivaretas.

-Med dette har vi kommet et godt stykke videre i arbeidet med å få synliggjort betydningen av økt kunnskap om havene for å løse viktige globale utfordringer som miljø, nok og sunn mat og fornybar energi, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Norge, representert ved Kunnskapsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges forskningsråd, tok i 2010 initiativ til å etablere et fellesprogram for havforskning, et såkalt Joint Programming Initiative. Målet med fellesprogrammene er å samle nasjonal forskningsinnsats for bedre å utnytte felleseuropeiske forskningsmidler og gi svar på store felles samfunnsutfordringer. Det er EUs konkurranseevneråd som vil gi endelig grønt lys for programmet. Det er ventet at dette vil skje i løpet av tredje kvartal i år.

-Det er strategisk viktig for Norge å få til økt samarbeid om forskning på hav i Europa. Kommisjonens støtte til programmet er viktig for å få gjennomslag også i konkurranseevnerådet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Norge har sammen med Belgia og Spania ledet arbeidet med å utvikle JPI Ocean. Et sekretariat, under norsk ledelse, har sikret deltakelse fra mange land og beskrevet hva som skal oppnås med programmet og hvordan det skal styres.

Les også om saken hos Forskningsrådet.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jartrud Steinsli, 22 24 64 55