Historisk arkiv

Nye rutetiltak har flyttet tankskipstrafikken lengre fra kysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Nå er mer av risikotrafikken flyttet ut fra kysten. Det reduserer sannsynligheten for ulykker og oljeutslipp, og bidrar til å øke tryggheten for kystbefolkninga og beskytter naturen mot forurensning, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

1. juni i år trådte de nye rutesystemene for skipstrafikk utenfor Sørlandet og Vestlandet i kraft. Systemene har vist seg å fungere godt. Nye kart fra Kystverket viser at tankskipstrafikken er blitt flyttet i god avstand fra vestlands- og sørlandskysten etter innføringen av nye rutetiltak. Fartøy i innenrikstrafikk er med på kartet, og forklarer hvorfor noen tankskip fremdeles seiler utenfor rutesystemet.

De nye rutesystemene er i all hovedsak lagt utenfor territorialfarvannet og gjelder for alle tankskip og andre fartøy på 5 000 bruttotonn eller mer, som går i transitt langs norskekysten eller i internasjonal trafikk til eller fra en norsk havn.

- Med nye seilingsleder går de store skipene lengre til havs, og rutesystemene er lagt i god avstand til fiskeri- og petroleumsaktivitet og sårbare områder. Vi har på denne måten ivaretatt hensynet til berørte interesser på en god måte, og kartene illustrerer at dette er et solid sjøsikkerhetstiltak som har god effekt, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Kontakt: Pressevakt 22 24 66 99

Kart som viser tankskiptrafikk langs vestlands- og sørlandskysten før og etter innføring av nye rutetiltak

Kart som viser tankskiptrafikk langs vestlands og- sørlandskysten etter innføring av nye rutetiltak 
Kartet viser tankskiptrafikk langs vestlands og- sørlandskysten 1. juli - 29. august 2011 (etter innføring av nye rutetiltak).

Last ned høyoppløselig kart 
(trafikkmønsteret på vestlands og- sørlandskysten 1. juli - 29. august 2011)  
 
 
Kart som viser tankskiptrafikk langs vestlands og- sørlandskysten i 2010 (før innføring av nye rutetiltak) 
Kart som viser tankskiptrafikk langs vestlands og- sørlandskysten i 2010 (før innføring av nye rutetiltak)

Last ned høyoppløselig kart 
(trafikkmønsteret på vestlands og- sørlandskysten i 2010)