Historisk arkiv

Politiske samtaler med Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Brasil er en viktig partner for Norge innenfor fiskeri- og akvakultur, og dagens samtaler har i hovedsak omhandlet hvordan vi skal videreutvikle vårt gode samarbeid. Vi snakket også om politikk og samfunnsutvikling i sin store bredde. Disse samtalene er en viktig og konkret oppfølging av regjeringas Brasilstrategi, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i etterkant av dagens politiske samtaler med sin brasilianske kollega Luiz Sérgio Nóbrega de Oliveira.

Brasil er viktig for den norske sjømatnæringa, og er i dag det største markedet for norsk klippfisk. Norge eksporterte i fjor klippfisk til Brasil for 1,3 milliarder kroner, og norske sjømateksportører mener det ligger godt til rette for å øke eksporten av norsk sjømat. - Det er derfor viktig for regjeringa å sikre gode og stabile rammevilkår for handelen mellom de to landene våre, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Samarbeid over landegrensene er nødvendig for å smøre de mekanismer som fører til bærekraftig vekst. Det var nettopp dette som lå til grunn da regjeringa i mars i år fastsatte en egen strategi for samarbeidet mellom Brasil og Norge.

Visjonen for samarbeidet er at Brasil og Norge skal utvikle partnerskap på de områder hvor vi har særskilt styrke og kompetanse å tilby hverandre, og hvor samarbeidet vil være gjensidig berikende og bidra til positiv vekst og utvikling i begge land.

Fiskeri- og kystdepartementet var de første som møtte sin brasilianske kollega for å utarbeide konkrete samarbeidstiltak etter at strategien var lagt fram. Landene har også undertegnet en MOU, som beskriver et bredt samarbeidsfelt innenfor fiskeri- og havbruk. Den brasilianske deltakelsen på Aqua Nor, med minister Oliveira i spissen for en bredt sammensatt delegasjon fra forvaltning, forskning og næringsliv, er en del av første fase av dette samarbeidsprogrammet. - Jeg er glad for det brasilianske engasjementet for samarbeid med Norge på fiskeri- og akvakulturområdet, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen under åpningen av et norsk-brasiliansk investeringsseminar som ble arrangert i forbindelse med Aqua Nor i Trondheim i dag.