Bedre rammebetingelser for fiskeflåten
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet
Pressemelding | Nr: 25/2013 | Dato: 22.03.2013
Endringer i strukturkvoteordningene for kystflåten over 11 meter, 20 nye rekrutteringkvoter for fiskere og omgjøring av forskningskvoter til forskningsavgift er blant tiltakene regjeringa foreslår for å bedre lønnsomheten og sikre stabile rammebetingelser.
- Strukturtilpasning og effektivisering er en kontinuerlig oppgave, og med forslaget om å heve kvotetakene legger vi til rette for framtidig utvikling av fiskeflåten, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Regjeringa vil utrede spørsmålet om kvotetilgang og lønnsomhet for kystflåten under 11 meter. Ordningen med samfiske vil foreløpig bli videreført, mens utredningen pågår.
Ordningen med rekrutteringskvoter blir videreført, og samtidig vil regjeringa øke antallet fra 10 til 20. Dersom søknadsmassen tilsier det, kan det også vurderes å øke antallet til 25.
Regjeringa vil erstatte dagens system med forskningskvoter med en forskningsavgift. Det vil skape større forutsigbarhet for finansieringen av forskningsaktiviteten, og gi fiskeflåten et større kvantum fisk for ordinær fangst.
- Deltakerloven skal fortsatt ligge fast som et viktig fundament for den norske fiskernæringa, sier statsråden. Vi vil opprettholde reglene ved arv og generasjonsskifte, men vil se nærmere på kravene for å bli godkjent som administrerende reder.
- Langsiktighet og forutsigbarhet er viktig for all næringsvirksomhet. Jeg vil derfor sette ned en gruppe som skal se på varigheten av adgangsbegrensninger i fiskeriene, sier statsråden.
Regjeringa vil heve kvotetaket for kystfartøy mellom 11 og 15 meter fra to til tre ganger fartøyets grunnkvote, innenfor enten pelagisk sektor eller torskesektoren (3 + 1). For fartøy med hjemmelslengde over 15 meter er forslaget at kvotetaket heves til fire ganger fartøyets grunnkvote innenfor en av sektorene og to innenfor den andre (4 + 2). Ved strukturering ut over tre, vil avkortingen bli hevet fra 20 til 30 prosent.