Historisk arkiv

WTOs ministererklæring tilfredsstillende for fiskeri og havbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

WTOs 150 medlemsland ble under ministerkonferansen søndag 18. desember enige om en ny ministererklæring. Ministererklæringen gir en god plattform for de videre forhandlingene om en ny handelsavtale i den såkalte Doha-runden og arbeidet med å avslutte forhandlingene i 2006.

WTOs ministererklæring tilfredsstillende for fiskeri og havbruk

WTO-logoWTOs 6. ministerkonferanse fant sted i Hong Kong i perioden 13.-18. desember d.å. under ledelse av Hong Kongs handelsminister John Tsang og WTOs generaldirektør Pascal Lamy. WTOs 150 medlemsland ble under ministerkonferansen søndag 18. desember enige om en ny ministererklæring. Ministererklæringen gir en god plattform for de videre forhandlingene om en ny handelsavtale i den såkalte Doha-runden og arbeidet med å avslutte forhandlingene i 2006.

For fiskeri- og havbruksnæringen har det vært knyttet særlige forventninger til forhandlingene om markedsadgang for industrivarer inkludert fisk (NAMA – Non-Agricultural Market Access) og forhandlingene om regelverket.

For NAMA ble det blant annet oppnådd enighet om å redusere høye tollsatser relativt mer enn lave tollsatser gjennom en såkalt sveitsisk formel. Dette vil blant annet kunne bidra til å gjøre det mer lønnsomt å drive bearbeiding av fisk i Norge, fremfor å sende råvarene ut av Norge til videre bearbeiding i Europa eller andre deler av verden. I tillegg til tollkutt på basis av formel ble ministrene enige om sektorforhandlinger som en del av modalitetene (forhandlingsmetodikken) i forhandlingene. Fisk og fiskeprodukter er ett av de områdene hvor medlemslandene har diskutert muligheten for eliminering av toll gjennom sektorforhandlinger. Det er videre enighet om metoden for å beregne utgangssatser for ubundne tollinjer, gjennom en ikke-lineær ”mark-up”, dvs. at de ubundne tollsatsene økes med et fast tall, hvor lave ubundne økes relativt mer enn høye ubundne tollinjer. Videre er det foretatt en kobling mellom ambisjonsnivået for landbruk og NAMA. Dette innebærer at ambisjonsnivået for markedsadgang i landbruk og for NAMA skal være ”sammenlignbart høyt”.

Det ligger videre i mandatet at modalitetene på NAMA skal være klare innen 31. april 2006 og utkast til bindingslister innen 31. juli 2006.

For regelverket lyktes det å beholde teksten om antidumping og subsidier, noe som har vært sett som viktig for de videre forhandlingene sett med norske øyne.

- For fiskeri- og havbruksnæringens side må resultatet i ministererklæringen betraktes som tilfredsstillende. Erklæringen fastslår at det skal være et høyt ambisjonsnivå for tollkutt for industrivarer og fisk. Dette vil bedre muligheten for økt verdiskaping i kyst-Norge og i en av våre største eksportnæringer, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.