Historisk arkiv

Fartøy med ulovlig fisk jaget fra havn til havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Gjennom nært samarbeid mellom Norge, Island, regionale fiskeriorganisasjoner og potensielle mottakerland, har det nå lykkes å hindre landing av ulovlig fanget fisk på en ny måte. - Dette er et viktig skritt i retning av å virkeliggjøre Norges strategi for å redusere det ulovlige fisket, nemlig å øke piratfiskernes omkostninger ved å vanskeliggjøre landing av fisken, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fartøy med ulovlig fisk jaget fra havn til havn

08.09.06

Gjennom nært samarbeid mellom Norge, Island, regionale fiskeriorganisasjoner og potensielle mottakerland, har det nå lykkes å hindre landing av ulovlig fanget fisk på en ny måte.

- Dette er et viktig skritt i retning av å virkeliggjøre Norges strategi for å redusere det ulovlige fisket, nemlig å øke piratfiskernes omkostninger ved å vanskeliggjøre landing av fisken, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Omlastingsfartøyet Polestar er japanskeid, flagget i Panama og drives for tiden av et nederlandsk firma. Polestar, som er på den nordøstatlantiske fiskeriorganisasjonens (NEAFC) ”svarteliste A”, har i juni 2006 mottatt ulovlig fanget uer i Irmingerhavet fra andre svartelistede fartøy. Gjennom utstrakt samarbeid mellom regionale fiskeriorganisasjoner, Island, Norge, Sør-Korea, Thailand, Kina og Japan, har man deretter klart å vanskeliggjøre fartøyets landing av denne fisken.

Straks Norge fikk melding om dette fartøyets aktivitet, sendte Fiskeri- og kystdepartementet brev til Marokko, Sør-Korea og Japans myndigheter hvor man henstilte om at disse landene ikke skulle tillate landing av fisk fra fartøyet. Gjennom Utenriksdepartementet i Norge kom det positive svar på disse henvendelsene. Det var på dette tidspunkt ikke klart hvor Polestar ville lande sin last. I tillegg tok islandske myndigheter kontakt med det nederlandske firmaet som opererte fartøyet og minnet om at Polestar ville havne på NEAFCs B-liste dersom man ikke samarbeidet fullt ut med NEAFC. Skipets agent beordret derfor full stans i fartøyets videre seilas.

Island har i tillegg henvendt seg til Kina og Thailand for å anmode om landingsnekt i thailandske havner. Island og Norge henvendte seg i fellesskap til japanske myndigheter 4. september, da det ble klart at Polestar trolig hadde kurs for Japan. Japanske myndigheter lovet da å følge nøye opp saken. Etter det en kjenner til har Japan etter dette nektet anløp fra Polestar.

Per i dag, 9 uker etter at det ble observert at Polestar sist mottok fisk i Irmingerhavet, har fartøyet derfor ennå ikke fått landet sin last.

Fiskeri- og kystdepartementet anser dette som et eksempel på hvordan mellomstatlig samarbeid mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske (UUU-fiske) kan lykkes i å gjøre denne aktiviteten mindre lønnsom. Dersom NEAFC lykkes i å implementere det foreslåtte regimet for havnestatskontroll, vil slike piratfartøy måtte bruke mye og kostbar tid på å finne havnestater som er villig til å ta i mot ulovlig fanget fisk. Denne utviklingen styrkes nå også ved at Marokko etter anmodning fra Norge nekter fartøy på NEAFCs svarteliste å lande fisk i marokkanske havner. UUU-fartøyet ”Ice bay”, registrert i Kambodsja, ble nektet anløp til Marokko 4. september.