Historisk arkiv

Norsk laks til Shanghai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Sjømat er blant Norges viktigste eksportvarer til Kina, og det eksporteres årlig norsk sjømat til Kina for over 1 milliard kroner. Konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen markerte onsdag starten på en kampanje for norsk laks i Shanghai.

Sjømat er blant Norges viktigste eksportvarer til Kina, og det eksporteres årlig norsk sjømat til Kina for over 1 milliard kroner.  Konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen markerte onsdag starten på en kampanje for norsk laks i Shanghai.

 - Norsk laks har blitt et kvalitetsbegrep i Kina. De som vil ha kvalitet, etterspør laks fra Norge, sier statsråd Andersen.  

Norge er markedsleder på laks i Kina. Laksen sendes fersk fra Norge med fly, og er i større grad i ferd med å bli kjent blant kineserne. Fisken kan kjøpes i moderne super- og hypermarkeder. Mange kinesere bruker laksen rå til sashimi eller sushi, men den brukes også i økende grad i kinesiske retter. 

Det eksporteres i dag norsk sjømat til Kina for over 1 milliard kroner, en økning fra 400 millioner kroner i 2000. De viktigste produktene er makrell og laks, og i 2006 startet også eksporten av norsk sild til Kina.  

Norge eksporterte i fjor 5100 tonn laks til en verdi av 148 millioner kroner til Kina, en markant økning. Hoveddelen av dette var fersk laks.

 Se ingressbildet i høyoppløselig versjon