Historisk arkiv

Åpning av etatsmuseum for Kystverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Kystverkets etatsmuseum er et viktig bidrag for å få dokumentert sentrale sider av norsk historie og norsk kystkultur. Aktiviteter knyttet til kystkultur, til skipsfart og til fiske og fangst har vært, og er fortsatt, sentrale pilarer i norsk verdiskaping. Kystverkets arbeid har gitt et nødvendig grunnlag for vekst og utvikling innen norsk kultur og næringsvirksomhet, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen da hun åpnet etatsmuseet for Kystverket på Lindesnes fyr.

- Spørsmålet om etablering av et etatsmuseum for Kystverket blitt drøftet og vurdert over en tiårsperiode. I budsjettet for 2008 lå de nødvendige midlene for å få startet opp. Etatsmuseet etableres som et nettverksmuseum. En slik modell er et flott bilde på en etat som er til stede langs hele kysten, sier fiskeri- og kystministeren.

De andre leddene i dette nettverket er Tungenes fyr i Randaberg i Rogaland, samlingene ved Dalsfjord i Volda i Møre og Romsdal og Lofotmuseet i Vågan i Lofoten.

- De fire avdelingene av etatsmuseet har lagt vekt på forskjellige historiske elementer, som sammen gir oss et flott innblikk i Kystverkets lange og mangslungne historie. Det er ikke bare historien om fortiden som fortelles. I fyrmuseumsnettverket er man for eksempel også opptatt av å presentere dagens navigasjonshjelpemidler, sier Helga Pedersen.