Historisk arkiv

Bærekraftig og fremtidsretta torskeoppdrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Jeg har fortsatt tro på at torskeoppdrett vil bli en viktig del av verdiskapinga langs kysten. Torsk i oppdrett vil være et viktig supplement til villtorsken, men videre utvikling krever mer kunnskap om hvordan oppdrett av torsk påvirker miljøet og villfisken. Miljømessig bærekraftig drift er avgjørende for langsiktig vekst og lønnsomhet i havbruksnæringa, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen under sitt innlegg på ”Sats på torsk 2009”.

Regjeringa legger opp til en kontrollert vekst parallelt med at det utvikles teknologi som sikrer miljømessig bærekraft. Det er behov for mer kunnskap på flere felt og det blir derfor iverksatt utredninger for å:

  • kartlegge miljømessige risikofaktorer, bl.a. om genetisk påvirkning og risiko for smittespredning til villfisk;
  • skaffe oversikt over områder med sårbare kysttorskebestander og gytefelt;
  • se om ”torskefjorder” vil være et egnet forvaltningsverktøy for å beskytte spesielt sårbare torskeebstander.

Basert på faglig kunnskap og en avveining mellom tilsiktet miljøeffekt og næringsmessige konsekvenser vil det om ca. 5 år vurderes nye forvaltningstiltak. Som et ledd i dette arbeidet er en endring av akvakulturloven sendt ut på høring.

Forslaget innebærer at vi mens vi venter på de utredningene som skal gjøres, om nødvendig, kan bremse tildelinga av nye konsesjoner.

I tillegg til å sette krav, bidrar myndighetene med store ressurser til forsknings- og utviklingstiltak. Dette er viktig for blant annet å løse sykdomsutfordringene innenfor torskeoppdrett, og dermed bidra til å redusere produksjonskostnadene. Gjennom Forskningsrådet og i direkte bevilgninger til forskningsinstitutter brukte Fiskeri- og kystdepartementet i fjor ca. 100 mill. kroner på forskning knyttet til torsk i oppdrett.

Et effektivt avlsarbeid er blant annet avgjørende for å bekjempe sykdomsproblemene, og framtidas torskeoppdrett er avhengig av at sykdomsproblemene løses. Regjeringa mener derfor at nasjonale avlsprogrammer skal videreføres.

På kort sikt vil det bli tilstramninger i driftskravene:

  • forskriftsfesting av dagens forvaltningspraksis om ikke å tillate torskeoppdrett i gyteområder for villtorsk
  • krav om at torskeoppdrettere på samme måte som lakseoppdrettere, må ha godkjente driftsplaner,
  • krav til kontroll av nøter – og på sikt vurdere om det skal stilles krav om doble nøter
  • krav til overvåkingsfiske for raskere å oppdage påbegynte rømmingstilfeller - for dermed å begrense rømmingsomfanget.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens innlegg under ”Sats på torsk” - 12. februar 2009