Historisk arkiv

Kystfisket i sør

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Det er ressurssituasjonen som bestemmer behovet for reguleringstiltakene. Vi har regulert fiskeriene i mange tiår, men i det kystnære fisket i sør har det så langt vært færre begrensninger enn andre steder. Utviklingen i bestandssituasjonen har ofte mange og sammensatte årsaker, og nye tiltak er ikke nødvendigvis en reaksjon på uansvarlig høsting. Det viktigste vi kan gjøre for å sikre kystfiskets fremtid er å sørge for at vi har et ressursgrunnlag det kan høstes av, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på konferansen ”Kystfiskets framtid” i Oslo torsdag.

- Nye og strengere tiltak må aldri tolkes som en straffereaksjon eller et ønske om å gjøre livet surt for noen. Reguleringene som er innført for fangst av hummer og ål innebærer begrensninger for fiskere på Sørlandet og Vestland, men skal på sikt komme fiskerne til gode.

Det er ingen tvil om situasjonen for torsk i fjordene og langs sør- og vestlandskysten er alvorlig, og vi er nødt til å sette inn tiltak. Jeg har stor forståelse for at mange av disse omstillingene kan være tunge å svelge for fiskerne. Målet er først og fremst å gjøre næringsgrunnlaget bedre og mer stabilt på sikt. Dersom vi stikker hodet i sanden og nekter å ta inn over oss realitetene, vil nedturen bli mye større og mer langvarig, sa fiskeri- og kystministeren.

Les statsrådens tale her.