Historisk arkiv

Åpnet nytt senter for lakselusforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Regjeringa har som mål at norsk sjømatnæring skal være verdens fremste. Uten å ligge fremst på kunnskapsinnhenting, kan vi ikke nå målet, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen da hun i dag åpnet Senter for lakselusforskning ved Universitetet i Bergen.

Senteret skal bidra til økt verdiskaping i havbruksnæringa gjennom å finne fram til gode og bærekraftige løsninger på et alvorlig helseproblem. Lakselus er en av de største miljøutfordringene i norsk havbruksnæring.

- Fiskeri- og kystdepartementet nær doblet sin innsats på lakselusforskning fra 2009 til 2010. Vi viderefører denne høye innsatsen i 2011. I 2011 vil det i regi av Forskningsrådet, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet bli forsket på lakselus for over 40 millioner kroner. I tillegg finansieres lakselusforskning også fra andre offentlige kilder og i regi av næringa. Fiskeri- og havbruksnæringas forskningsfond vil i 2011 bruke nærmere 20 millioner kroner på lakselusforskning, sa fiskeri- og kystministeren.

- Departementet vil lage et forbedret regelverk for kontroll med lakselus. I juli fikk vi Mattilsynets innspill til nytt og strengere regelverk for å bekjempe lakselus. Vi tar sikte på å få sendt et forslag på høring i løpet av høsten. Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet og andre jobber nå med å danne kunnskapsgrunnlaget for et framtidig regelverk som i høyere grad skal bruke lakseluspåslag på villfisk som indikator for tiltak i oppdrettsanlegg, sa Berg-Hansen.