Historisk arkiv

Næringssalt i norske kystområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

En ekspertgruppe presenterte fredag 2. desember konklusjonene i rapport om virkningene av tilførsler av næringssalt i norske kystområder.

En ekspertgruppe presenterte fredag 2. desember 2011 konklusjonene i rapport om virkningene av tilførsler av næringssalt i norske kystområder. 
Ekspertgruppa har vært ledet av professor Stein Fredriksen, Universitetet i Oslo. Han presenterte og overleverte rapporten til fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. (Foto: FKD)

I samråd med Miljøverndepartementet opprettet Fiskeri- og kystdepartementet i januar 2010 en ekspertgruppe som skulle se på næringssaltsituasjonen i kystområda, med særlig vekt på Hardangerfjorden og Boknafjorden.

Det har en tid foregått  faglige diskusjoner om hva som er årsakene til endringer i økosystemene i en del kystområder, der særleg sukkertaren ser ut til å være påvirket. Blant annet er både klimaendringer og utslipp fra oppdrettsnæringen pekt på som mulige årsaker.  

I konklusjonene skriver ekspertgruppa bl.a.: Selv om oppdrettsindustrien slipper ut mye næringssalter skyldes mangel på effekter et robust planktonsamfunn og at den vannutskiftning som skyldes tidevann og estuarin sirkulasjon er så stor og i seg selv bidrar til en meget stor transport av næringsstoffer inn og ut av fjordsystemene. Hverken i Hardangerfjorden eller Boknafjorden er det funnet målbare endringer i næringssaltkonsentrasjonene hverken i vinterhalvåret eller sommerhalvåret, og bidraget fra dagens matfiskproduksjon synes for små til å forårsake eutrofiering.

Les hele rapporten
 
Se også: Finner ikke tegn til overgjødsling (Havforskningsinstituttets nettsider)