Historisk arkiv

”Trøndelagskysten – verdens marine matfat”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

-Det at Norge har brukt mye penger på havforskning, betaler seg godt, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen under årets Trøndelagsmøte i dag. Fiskebestandene i områdene våre er i historisk god forfatning. Mye av dette er nok naturens fortjeneste, men den har i tillegg hatt god hjelp og støtte av en god norsk fiskeriforvaltning – som igjen er helt avhengig av forskning og kunnskapsinnhenting, understreket statsråden.

Norge har også naturgitte fortrinn for oppdrett av fisk. I de to trøndelagsfylkene er det registrert 23 selskaper, som driver oppdrett av laks og ørret på om lag 150 ulike lokaliteter. Hitra og Frøya er blant landets største og ledende oppdrettskommuner. I tillegg til naturgitte forhold i verdensklasse, har også lakseoppdretterne i Trøndelag skjønt viktigheten av forskning og kunnskap. Det har resultert i at trønderske oppdrettere er på topp i landet når det gjelder kapasitetsutnyttelse, lønnsomhet og bearbeidingsgrad.

Sjømatnæringa skjønte også tidlig viktigheten av å satse på FoU. I erkjennelsen av at mange av bedriftene er små, fikk man på plass en egen FoU-avgift til finansiering av forskning, sa Berg-Hansen blant annet i innlegget sitt.