Historisk arkiv

Kystverkets rolle vedrørende ulykke i Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å bringe klarhet i de faktiske forhold rundt losbåtens deltagelse i en redningsaksjon i Nordland tidligere denne uken. Det kan gjennom diverse medieoppslag oppfattes slik at en manglende avtale mellom Kystverket og losbåtførerne er årsak til at en mann omkom. Dette medfører ikke riktighet

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å bringe klarhet i de faktiske forhold rundt losbåtens deltagelse i en redningsaksjon i Nordland tidligere denne uken. Det kan gjennom diverse medieoppslag oppfattes slik at en manglende avtale mellom Kystverket og losbåtførerne er årsak til at en mann omkom. Dette medfører ikke riktighet.

Losformidlingen i Lødingen fikk onsdag ettermiddag melding fra Hovedredningssenralen (HRS) om at en mann var funnet i sjøen nær Ramsund og ba om assistanse.

På grunn av sykmelding hadde Lødingen losbåtstasjon kun en losbåtfører på vakt og losbåten kunne derfor ikke umiddelbart sette kursen mot Ramsund. Båtføreren som var på vakt ringte rundt til andre båtførere, men ingen var tilgjengelige i området. Han rapporterte dette til HRS, og fikk forståelsen av at de da jobbet med mer lokale løsninger.

I mellomtiden hadde losoldermannen gjort seg klar til å bli med losbåten. Etter en samtale med losbåtfører fikk han da beskjed om at HRS fokuserte på lokale løsninger, og at det ikke lenger var behov for losbåten.

Gangtid fra Lødingen losstajon til Ramsund er om lag en time. I henhold til våre opplysninger ble mannen plukket opp i løpet av en halvtime etter meldingen til politiet kom. Det ville altså ikke gjort noen forskjell på utfallet av ulykken om losbåten umiddelbart hadde reist mot Ramsund.