Historisk arkiv

Lønnsom fiskeindustri fra ”unyttig” avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Ny fabrikk på Sotra vil foredle restråstoff fra laks

–Norge som sjømatnasjon trenger bedrifter med evne og kunnskap til å satse innen nye områder i marin sektor. BioMega og Marine Bioproducts bygger i dag opp en industri basert på restråstoff fra laks, som før ble sett på som unyttig avfall. Utviklingen av denne typen kunnskapsindustri er et viktig steg mot en bærekraftig totalutnyttelse av våre marine ressurser, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen under åpningen av BioMegas fabrikk på Skaganeset utenfor Bergen, 14. mars.

For 20 år siden gikk havbruksnæring, forvaltning og forskning sammen i en felles innsats og etablerte stiftelsen Rubin. Målet var å få samlet inn restråstoffet og stimulere til at det ble lønnsomt utnyttet. I dag er avfall og avskjær ikke lenger et miljøproblem, men en ressurs. 

–Norge har unike fortrinn i tilgang til ferskt marint råstoff. Dette råstoffet må vi utnytte til fulle for å stå bedre rustet inn mot et krevende marked. Vi arbeider nå med ei ny sjømatmelding, og her blir det viktig for meg å få fram at sjømatnæringa handler om mer enn sjømat, men også om en bred marin ressursutnyttelse og utvikling av marin bioteknologi, sier Berg-Hansen.