Historisk arkiv

Vil ruste opp motorveien til havs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

I dag inviterer fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen til starten på en møteserie der temaet er å lage en samlet strategi for nærskipsfart.

Staten sitter på viktige deler av virkemidlene for å få mer gods på sjø. Men også alle andre med ansvar må stille opp. Regionale og lokale myndigheter, havner, rederier, transportbedrifter og vareeiere må alle bidra aktivt innenfor sine ansvarsområder for at målene skal nås.

Strategien vil bli utarbeidet innenfor rammen av nasjonal Transportplan 2014 – 2023.

-Vi har en miljøvennlig og effektiv motorvei til havs. Målet er at vi sammen skal finne fram til tiltak som bygger opp om sjøtransporten, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Skip utfører omtrent 45 % av den totale transporten innenlands, og i utenrikshandelen er sjøtransporten helt dominerende. Potensialet er mye større. Vi vil at sjøveien skal frakte mer, sier Berg-Hansen.

Regjeringa vil føre en politikk som bidrar til at en størst mulig del av veksten i de lange transportene, flyttes over fra vei til sjø og bane. Mer transport på sjø og bane vil altså bidra til å nå målene om et effektivt, sikkert og miljøvennlig transportsystem.

Møte om nærskipsfartsstrategi (Foto: Fiskeri- og kystdepartementet)

Møte om nærskipsfartsstrategi (Foto: Fiskeri- og kystdepartementet)

Blant deltakerne i strategien er regionale og lokale myndigheter, havner, rederier, transportbedrifter og vareeiere.