Historisk arkiv

Kystens dag 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Tale av statssekretær Vidar Ulriksen - Brønnøysund 9. juni 2006

Tale av statssekretær Vidar Ulriksen - Brønnøysund 9. juni 2006

Kystens dag 2006

Statssekretær Vidar Ulriksen

Brønnøysund 9. juni 2006

Kjære alle sammen! Dear foreign guests!

Det er en stor glede for meg å feire Kystens dag med dere her i Brønnøysund. Dere har virkelig fått til et flott arrangement.

It is a pleasure to welcome you to Brønnøysund, this lovely town in the middle of Norway, and to this special day Kystens dag, the Coast Day. Celebrated in Norway on June 9 th.

Statsråden har sammen med sine ministerkollegaer og deres delegasjoner fra våre samarbeidsland i den Nord-Atlantiske regionen. De har de siste dagene hatt møter og samtaler om internasjonal fiskeriforvaltning i våre havområder i Tromsø og ombord på Hurtigruta. Den internasjonale deltakelsen på Kystens dag her i Brønnøysund, består dermed av ministerkollegaer fra Canada, EU, Grønland, Færøyene, Island og representanter fra Russland

En bærekraftig fiskeriforvaltning krever internasjonalt samarbeid for å lykkes. Internasjonale kontakter og samarbeid øker forståelsen for og kunnskap om hverandres og felles utfordringer. At dette kan gjøres på Hurtigruta er vi svært tilfreds med. Den norske delegasjonen har fått gleden av å vise fram noe av det beste av det Norges kyst har å by på. En vakrere ramme rundt et møte er nok vanskelig å finne.

Kystens dag arrangeres i år for andre år på rad. På et tidlig tidspunkt, i det som skal bli en årlig festdag langs kysten, tillater vi oss å utvide vårt synsfelt og rette blikket utover vår kyst og våre landegrenser. Kystens dag må også markere at verdens kystnasjoner er i samme båt og at vi må ro i samme retning mot en bærekraftig utvikling. Samarbeid og gode relasjoner med andre kystnasjoner er nødvendig for at alle skal arbeide for en bærekraftig utvikling og utøve ansvarlig ressursforvaltning.

En fortsatt bærekraftig forvaltning er blant annet avhengig av en ansvarlig internasjonal beskatning av fiskebestander. Fisken kjenner ingen landegrenser og flere land kan høste av de samme fiskebestandene. Vi er derfor helt avhengige av å utvikle internasjonale avtaler som kan regulere fangst og iverksette konkrete kontrolltiltak.

The talks the North Atlantic politicians have had on board the MS “Polarlys” yesterday and today underscore how crucial international cooperation is for succeeding in our efforts to secure sustainable fisheries management.

We arre pleased that in this way we also have the pleasure of demonstrating some of the best that Norway’s coast has to offer. This applies both to those of you that have joined me in political talks and all of you travelling as tourists on the Coastal Express along our long coastline. Coast Day is also a day for setting our sights abroad. On this day we mark the fact that the world’s coastal nations are all in the same boat.

Continued sustainable fisheries management depends, among other things, on responsible international harvesting of stocks. We are therefore completely dependent on developing international agreements with the power to regulate fishing and implement various inspection measures.

Kystens dag ble opprettet for å sette positivt fokus på kysten, fiskeri- og havbruksnæringen, sjømaten, sjøtransporten - kort sagt hele vår kystkultur. 9. juni ble valgt fordi det var på denne dagen at det norske flagget ble heist for første gang på alle offentlige bygninger, fort og fartøy langs hele kysten i et selvstendig Norge i 1905. Dermed kan Kystens dag markeres ved at flaggene heises i dag langs hele vår kyst.

Det gleder og varmer meg at kystfolket viser engasjement for en slik festdag. Dagen er ikke ment å benyttes som en politisk markering, men som en nasjonal festdag der alle som bor og arbeider langs kysten kan delta på ulike vis rundt om i landet.

I år er det dobbelt så mange steder som markerer Kystens dag, enn det var i fjor. Det betyr at dagen har vokst seg sterkere, og at mange har funnet anledning til å samarbeide om en positiv felles markering av kyst-Norge på tvers av politikk, fag og næringslivsskiller.

Det er også fint at norske sjømatmiljøer bruker denne dagen til å presentere det beste vi har å by på av norsk sjømat. Blant annet har Eksportutvalget for fisk og Kokkenes Mesterlaug vist et flott engasjement. Og nettopp her i Brønnøysund finner vi spennende sjømattradisjoner. Brønnøysund og Sør –Helgeland har nemlig to norgesmestre innen sjømat. Vi har regjerende norgesmester i oppdrettstorsk, Fjord Marin, og tidligere norgesmester i produksjon av røykelaks Vega Delikatesser. I dag får vi alle gleden av å smake på denne gode sjømaten, og å se på hva Brønnøysund har å by på av kystkultur, handel og reiseliv.

It is also good to see that Norwegian seafood industry players are so strongly on board in using Coast Day to mark the best we have to offer of Norwegian seafood. I hope all of you will use this opportunity to taste our seafood delicacies. Here in Brønnøysund we find the best traditions in this respect. And we hope you will be able to learn a little more about what Brønnøysund has to offer in the way of maritime culture, trade and tourism.

Brønnøysund fortjener ros for den store innsatsen som er lagt ned både i markeringen av Kystens dag og for alt dere ellers gjør av glimrende markedsføring av regionen. Jeg er svært takknemlige for å få dele denne dagen med dere. Gratulerer med dagen og stå på videre!