Fyrtårnprisen 2007
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 09.06.2007
Politisk rådgiver Kari-Anne Opsals tale ved utdelingen av Fyrtårnprisen Bergen, 9.juni 2007
Politisk rådgiver Kari-Anne Opsals tale ved utdelingen av Fyrtårnprisen
Bergen, 9.juni 2007
Fiskeri- og kystdepartementets Fyrtårnpris skal tjene som stimulans og inspirasjon for personer eller organisasjoner som har gjort en ekstraordinær innsats for fiskeri- og kystnasjonen Norge.
Prisen deles i dag ut for fjerde gang. Tidligere har Kystvakta fått prisen for sin innsats for å sikre en effektiv forvaltning av våre fiskeressurser og Forbundet KYSTEN har mottatt prisen for sitt omfattende arbeid for fremme norsk kystkultur. I fjor fikk Kystaksjonen for tsunamiofrene Fyrtårnprisen for et sin solidaritetsaksjon fra kyst til kyst etter tsunamien som rammet Asia.
I år ønsker fiskeri- og kystministeren å hedre en organisasjon som har bidratt konstruktivt kampen mot det ulovlige, uregulerte og uregistrerte fisket. Det er en stor glede for meg å fortelle dere at årets Fyrtårnpris tildeles World Wide Fund for Nature - WWF Norge - for deres utrettelige engasjement og inspirerende samarbeid i kampen mot ulovlighetene som pågår på verdens fiskebestander.
WWF visert et kunnskapsbasert engasjert i mange - for ikke å si alle – av Fiskeri- og kystdepartementets ansvarsområder. Det er ikke alltid enighet mellom WWF og departementet. WWF kan naturlig nok ha andre syn på hvordan problemer kan løses enn det vi har som myndigheter. Debatt og meningsforskjeller er både konstruktivt og verdifullt for myndighetene.
WWF har markert seg med en sjølstendig og aktiv stemme i arbeidet for å redusere det ulovlige fisket. Det er i det hele tatt svært prisverdig at fiskerinæringa, fiskerimyndighetene og WWF og flere andre NGOer som for eksempel Greenpeace, her er enige om målet - å få stanset det systematiske urapporterte fisket. Vi deler også synet på at dette arbeidet haster.
Det som vi mener er ekstraordinært med WWFs arbeid i kampen mot det ulovlige fisket er bredden i deres arbeid. Organisasjonen har et godt etablert internasjonalt nettverk som bruker alle anledninger til å ta opp problematikken. Vi ser at WWF har etablert seg som en sentral opinionsdanner i mange fora og overfor myndighetene i de fleste fiskerinasjoner.
Jeg vil spesielt fremheve WWFs arbeid overfor den europeiske foreningen for forhandlere av frossenfisk (AIPCE) vært særlig prisverdig. Deres engasjement har ført til at de private aktørene nå supplerer myndighetenes arbeid. Innkjøpspolitikken i denne europeiske foreningen baseres nå blant annet på at kjedene ikke kjøper fisk fra fiskebåter eller omlastingsskip med bekvemmelighetsflagg og stiller krav til kontroll i de havner der fisken er levert. Disse tiltakene passer som hånd i hanske med de tiltakene vi regionalt har iverksatt I Norge.
Jeg vil nå be WWF om å komme opp og motta Fyrtårnprisen 2007 et fat, en diplom og en liten pengegave– for deres grundige, etterrettelige og brede engasjement i en av våre viktigste kamper – arbeidet for å få stoppet det ulovlige fisket. Sammen vet vi at vårt arbeid nytter – vi har som mål å sikre et bærekraftig marint ressursgrunnlag.