Historisk arkiv

Kystens dag 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Tale av politisk rådgiver Kari-Anne Opsal, Bergen 9. juni 2007

 

Politisk rådgiver Kari-Anne Opsal, Bergen 9. juni 2007

Gratulerer med Kystens dagen Bergen!

Kjære alle sammen!

Det er en stor glede for meg å få åpne Kystens dag i Bergen. Byen og folkene her har mange stolte tradisjoner å feire på en dag som denne. Bergen er den marine hovedstaden. Bergen er fiskerbyen, forskerbyen, akvariumbyen, kystkulturbyen og ikke minst handelsbyen, for å nevne noen. I år markeres samtidig 30 års jubileet for torgdagen i Bergen.

Torgdagen har som mål å ta vare på torget i Bergen som møtested mellom folk fra fjern og nær. Selv om utviklingen kanskje har gått fra torget som handelssentrum, så har Bergen fortsatt et berømt fisketorg - et torg som hele Norge er stolte av. Torgdagen har utviklet seg til å bli en arena for framvisning av det beste innen frivillig kulturarbeid i byen. Det er derfor gledelig at Kystens dag kan bidra til økt oppmerksomhet om denne dagen. Dugnadsånd og samhold, næring og handel og kystkultur er stolte tradisjoner å framvise på Kystens dag.

Bergen har også stolte tradisjoner, men også i høyeste grad levende og framtidsrettet aktivitet å fremvise innenfor marin forskning, med Havforskningsinstituttet og NIFES, som nasjonalt og internasjonalt anerkjente forskningsinstitusjoner i spissen. Marin forskning står sentralt i regjeringens arbeid med å bidra til utvikling av fiskeri- og havbruksnæringene videre.

I år er NIFES 60 år. Det markeres i dag med åpen dag på instituttet på kystens dag. Jeg vil benytte anledningen til å gratulere NIFES med jubileet. Nasjonalt og internasjonalt har NIFES en viktig rolle i å frembringe forskningsbasert kunnskap om ernæringskvalitet og helseeffekter av å spise sjømat. Alle etterspør nøytral og uavhengig kunnskap om trygg og sunn sjømat, og NIFES har en viktig oppgave i å formidle denne informasjonen på en åpen og troverdig og faglig forsvarlig måte.

Kystens dag arrangeres i år for tredje året på rad. Visjonen er å skape en årlig festdag for kysten. En dag da alle som er glade i kysten og opptatt av kystens muligheter setter positiv fokus på kysten, fiskeri- og havbruksnæringen, havner og farleder, sjømat, forskning, forvaltning, ja, hele vår kystkultur. I så måte synes jeg at årets prosjektledelse med Kari Østervold Toft fra Havforskningsinstituttet i spissen, har klart å lykkes med det her i Bergen på en forbilledlig måte. Programmet for dagen inneholder en rekke aktiviteter som skulle gi noe for enhver smak.

Kystens dag feires også flere andre steder rundt om i landet med store markeringer blant annet i Oslo og Brønnøysund. Der har kystens dag utviklet seg til en kystfestival som varer tre hele dager til ende. Måtte dagen bli en positiv markering for alle oss som er glade i kysten. Med disse ordene erklærer jeg kystens dag og torgdagen i Bergen for åpnet. Lykke til!