Historisk arkiv

Åpning av kunst- og kulturprosjektet ”On the edge/På eggen”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens innlegg ved åpningen av kunst- og kulturprosjektet ”On the edge/På eggen” - Kvassheim fyrstasjon

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens innlegg ved åpningen av kunst- og kulturprosjektet ”On the edge/På eggen”

Kvassheim fyrstasjon

Fredag 2. mai 2008 


Kjære alle venner av Kvassheim fyr –

Det er en stor glede for meg å være tilstede her i dag, både som fiskeri- og kystminister, og ikke minst som etterkommer av en jærbu – min mor kommer jo fra Rogalandskysten.

Vi har nettopp lyttet til et utdrag fra romanen ”Beretninger om beskyttelse”. I denne romanen av Erik Fosnes Hansen, møter vi fyrvokterfamilien på Sandøns fyrstasjon, og vi får ta del i de dramatiske opplevelsene som fyrvokterne møtte.  Men ikke minst – forfatteren har innlemmet en ”Kort fyrhistorisk oversikt” i romanen. Her forteller Hansen om hvordan menneskene gjennom tidende har søkt å beskytte sjøfarende gjennom lyssignaler og merking av skipsleia.

Kystverkets fyrhistoriker Knut Baard Kristoffersen kan for øvrig underskrive på at den fyrhistoriske oversikten til Fosnes Hansen er meget god, så forfatteren må ha gjort et grundig forarbeid.

Forløperen til Kvassheim fyrstasjonen var et tåkesignal som stod på Kvassheimpynten. Da fyret ble opprettet i 1912, fortsatte tåkesignalet å være en meget viktig del av fyrstasjonen.

Fyrstasjonene ble vanligvis anlagt for å lede skipene i rett lei, men hovedfunksjonen til Kvassheim-fyret var å holde skip unna farlige brenninger, grunner og fjærestein.

Kvassheim var en enmannsstasjon, men i realiteten måtte fyrvokteren ha hjelp av kona si, fyrfruen, for å kunne passe både fyrlykt og tåkesignal. I de tidligste årene på Kvassheim viser innberetninger fra fyrvokteren til fyrdirektøren, at livet på fyret var strevsomt både for fyrvokter og fyrfrue.

Fyret på Kvassheim var det siste av tre fyr som ble bygd for å lede skipstrafikken trygt langs Jærkysten. De to andre er fyrene finner vi på henholdsvis Obrestad og Feistein. Fortsatt får sjøfarende navigeringshjelp fra Kvassheim, men i dag kommer signalene fra ”lyktehuset på søyle” som står rett nede i stranda her.

Kvassheim fyrstasjon er i dag Friluftsfyret Kvassheim. Endringa i funksjon er et resultat av en lang prosess. I 1999 fant Kystverket at de ikke lenger hadde tjenestebehov for fyrstasjonen.  Derfor startet de prosessen med å selge fyret, og i 2004 ble forvaltningsavtalen mellom Staten og Jæren Friluftsråd inngått. I dag er det Friluftsrådet som har ansvar for planlegging, tilrettelegging og drift av fyret.

Friluftsfyret Kvassheim ligger langs Nordsjø-turveien, og er et naturlig utfartsmål for befolkninga på Jæren. Informasjonssenteret forteller publikum om Jærstrendene, landskapsvernområdet, den dramatiske redningshistorien langs strendene, om fyret og ikke minst viktig i vår tid – om friluftsmulighetene ved kysten.
 
I dag åpner Kvassheim fyr et nytt kapittel i sin historie: som ”kunstfyret Kvassheim”. Gjennom prosjektet På eggen får fyret enda en ny funksjon – som landemerke for våre reiser til spennende kunst- og kulturopplevelser.

Kultursjef Tone Haugen i Randaberg har nettopp presentert utstillinga ”Fyrbyggerne” som forteller om hvorfor fyrene står der de står og hvem som bestemte det.

Pippilotta Rist med prosjektet ”Sip my ocean” er en annen del av dette kunst- og kulturprosjektet. ”Sip my ocean” er videokunst om hav, lengsel og kjærlighet. Målet her er, slik det sies, ”å fylle rommet mellom hva et fyr var og hva et fyr kan bli, gjennom et kunstnerisk program knyttet til et utvalg av fyr i Rogaland”.

Vi som er her i dag kan glede oss over at det nå er knyttet kunstprosjekter til i alt seks fyr i Rogaland, og i tillegg kan de som besøker stasjonene lytte til musikk som er tilegnet nettopp fyr i Rogaland, nemlig Nils Petter Molværs komposisjon ”Perimeters”.

Vi skal nå lytte til et utdrag av dette musikkverket. Jeg ønsker både Stavanger 2008 og Kvassheim fyr lykke til med On the Edge/På eggen!